Nelaimė Kanadoje: nuo skardžio nutekėjo pusė ežero (Video)  (0)

Dešimtmečius palaipsniui kylanti temperatūra Kanadoje labai akivaizdžiai parodė klimato kaitos padarinius – per dvi valandas pusė ežero šalies šiaurės vakaruose nutekėjo nuo šlaito ir tūkstančiais kubinių metrų vandens užliejo gretimą slėnį, rašo „Vice News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvyko tai, apie ką buvo įspėta vasaros pradžioje

Praėjusią savaitę vietos valdžios paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip ežero vanduo pradeda sunktis žemyn, kai vandenį tebelaikanti žemė susilpnėjo tirpstant daugiamečiam įšalui. Bevardžio ežero vanduo galiausiai išsiliejo purvo ir šiukšlių upe.

Geologai dar vasaros pradžioje įspėjo, koks likimas laukia šio ežero. Jie tai pristato kaip vieną nedidelį pavyzdį, kaip klimato kaitos problemos jau dabar turi katastrofiškų padarinių ir keičia šiaurinių regionų gamtą.

„Kai žmonės kalba apie klimato kaitą, daug girdime apie mėginimus apriboti šiltėjimą per ateinančius 50-100 metų iki vieno ar dviejų laipsnių, – sakė Ontarijo Brocko universiteto Kanadoje profesorius Michaelis Pisaricas, kuris ežerą stebėjo pastaruosius penkerius metus. – Tai yra klimato pokyčių – dar tik mažų pokyčių – pavyzdys, tačiau ir jų užtenka, kad šiauriniuose regionuose padarytų dramatiškų pokyčių.“

1,5 hektaro ežeras buvo regione, kurį dengė amžinasis įšalas. Ledo sienos teritorijoje kai kur siekė net 30 metrų. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais šiltesnis klimatas, gausesni lietūs paskatino įšalo tirpimą.

Įšalas, kuris laikė virš šlaito ežero vandenį, galiausiai pasidavė liepos 15 dienos vakare, ir maždaug 30 tūkst. kubinių metrų vandens pasileido žemyn – tokio kiekio užtektų užpildyti 12 olimpinių plaukimo baseinų. Nors toliau įtaisyta vaizdo kamera užfiksavo vaizdus, ši vieta yra labai nuošali – žinios apie įvykį mokslininkus pasiekė tik po kelių savaičių. 

Liepos mėnesį pasaulio žiniasklaida aprašė geologų perspėjimus dėl ežero – tačiau iš tikrųjų jis jau buvo nutekėjęs likus savaitei iki šių straipsnių.

Valdžia visuomenei apie ežero nutekėjimą paskelbė tik praėjusią savaitę. Mokslininkų teigimu, iš pradžių norėta surinkti visus įmanomus mokslinius duomenis, o didžiausias prioritetas buvo vietos bendruomenių informavimas ir pagalba joms.

Ežere liko maždaug pusė vandens, tačiau ir jis, manoma, ilgainiui nutekės – įšalas ir toliau tirpsta. Valdžia pataria vengti šios vietos.

„Procesai, kurie lėmė šiuos klimato pokyčius šiaurėje, iš tikrųjų vyksta kitur, ir šios teritorijos ir žmonės jose gyvenantys yra veikiami dalykų, kurie vyksta už tūkstančių kilometrų nuo jų gyvenamosios vietos“, – sakė M.Pisaricas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(33)
(0)
(33)

Komentarai (0)