Baltas siūlelis kiaušinyje: kas tai per darinys ir kokia jo paskirtis?  (1)

Kiaušinis yra vienas dažniausiai pasaulyje vartojamų maisto produktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be abejo, daugiausiai kiaušinių suvalgoma per Velykas. Juk tuo metu juos yra priversti valgyti net ir tie, kurie šiaip jau virtų kiaušinių nemėgsta.

O kur dar kiaušinienės, omletai, atsirandantys ant dažno pusryčių stalo, jau nekalbant apie tai, kad kiaušiniai yra daugelio kepinių sudėtinė dalis. Kai kas, kaip garsusis Sylvesterio Stallones suvaidintas Rokis, net geria juos šviežius.

Nesvarbu, kaip dažnai vartojate šviežius kiaušinius, vieną keistą dalyką juose veikiausiai jau spėjote pastebėti: baltą, lipnų, į siūlą panašų dalyką, kabantį ant trynio?

Kam jis reikalingas? Ar jis – nekenksmingas? Kokia jo paskirtis?

Laikas jums susipažinti su vytulu – taip vadinamas šis siūlelis kiaušinio viduje. Nusiraminkite. Nors jis atrodo panašus į virkštelę, tai yra visiškai skirtingas dalykas.

Vytulai būna skirtingose trynio pusėse ir jų užduotis, pasirodo, yra tarsi mažiems inkarėliams išlaikyti trynį kiaušinio centre.

Kaip aiškinama interneto portale „The Huffington Post“, vytulai yra tarsi iš tam tikrų baltymų pagamintos virvelės, jungiančios trynį su kiaušinio kiautu. Juos paprastai lengviausia pastebėti, kai kiaušinio baltymai atskiriami nuo trynio. Ir kaip tik dėl jų šis darbas apsunksta.

Vytulai yra valgomi, jų pašalinti nėra jokio reikalo. Tiesą pasakius, kuo ryškiau jie įžiūrimi, tuo šviežesnis kiaušinis. Jie dingsta kiaušiniui senstant. Jeigu įmušę kiaušinį pamatote tik vieną vytulą, reiškia, kad kiaušinis užsigulėjo šaldytuve arba parduotuvės lentynoje.

Taigi, dabar žinote ne tik vytulo paskirtį, bet ir tai, kaip nustatyti, ar kiaušinis šviežias.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(73)
(6)
(66)

Komentarai (1)