„Planetos X“ gaudynės – kur gi ji slepiasi?  (2)

Šių metų pradžioje mokslininkai pranešė išties netikėtą žinią – buvo aptikta įrodymų, kad galimai pačiame Saulės sistemos pakraštyje, už Koiperio juostos, gali egzistuoti planeta, kuri papildytų Saulės sistemos planetų sąrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Planeta X“ arba „Devintoji planeta“, pasak mokslininkų, galėtų būti maždaug 10 kartų sunkesnė už Žemę, taip pat sudaryta iš dujų ir panaši į Uraną ar Neptūną.

Vis dėlto tebelieka viena menka problema – pačios planetos astronomams taip ir nepavyko aptikti. Apie planetos egzistavimą mokslininkai sprendžia tik iš kitų kosminių kūnų judėjimo Saulės sistemos pakraštyje.

Nepaisant to, mokslininkai nepraranda vilties aptikti šią paslaptingą planetą. Astronomams jau pavyko atrankos metodu sumažinti „Planetos X“ paieškos plotą. Manoma, kad ši planeta aplink Saulę apkeliauja maždaug per 10–20 tūkst. metų ir yra maždaug 20 kartų labiau nutolusi nuo Saulės nei Neptūnas.

Nors atstumas yra išties nemenkas, tačiau apie planetos egzistavimą indikuoja keleto kosminių kūnų, esančių prie Koiperio juostos, judėjimas.

Mokslininkai yra įsitikinę, kad stebimi smulkūs kosminiai kūnai kartas nuo karto praskrieja pro „Planetą X“, todėl juos sekdami astronomai tikisi pastebėti ir pačią planetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(26)
(2)
(24)

Komentarai (2)