Blue Origin raketa pasiekė kosmosą ir sėkmingai nusileido trečią kartą iš eilės (Video)  (8)

Šeštadienį privati kosmoso kompanija Blue Origin paleido savo nepilotuojamą New Shepard raketą ir kapsulę į kosmosą ir saugiai grąžino į Žemę – tai buvo trečias iš eilės šios raketos skrydis. Tokie pasiekimai gali reikšti kosminių skrydžių atpiginimą, naudojant daugkartinio naudojimo raketas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-04-07 Blue Origin raketa pasiekė kosmosą ir sėkmingai nusileido trečią kartą iš eilės (Video)  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar neseniai Blue Origin, priklausanti Amazon bosui Jeffui Bezosui, veikė slaptai, bet po sėkmingų startų kompanija tampa atviresnė. Apie ankstesnius du New Shepard startus pranešta tik kai jie jau buvo įvykę, but penktadienį Bezos savo tvite paskelbė, kad jo firma rengiasi pakilimui. „Rengiamės vėl skristi rytoj. Tuuo pačiu aparatu. Trečią kartą.“

Paskelbtoje vaizdo medžiagoje New Shepard pakyla iš privačios Blue Origin pakilimo aikštelės Teksaso vakaruose ir pasiekia 103 kilometrų aukštį – kiek daugiau, nei bendrai sutarta kosmoso riba.

Netrukus tuščia įgulos kapsulė atsiskyrė nuo greitintuvo ir grįžo žemėn, saugiai stabdoma parašiutais.

Tuo tarpu raketa krito žemyn ir variklius vėl įjungė tik kilometro aukštyje. „Plečiame ribas,“ parašė Bezos. „Smūgis po [šešių sekundžių], jei varikliai neįsijungs ir nepradės tinkamai veikti“. Švelniai balansuodamas trauka, raketa nusileido idealiai.

Blue Origin planuoja skraidinti mokius klientus: kosmoso turistus, norinčius apžvelgti Žemę iš viršaus ir norinčius tirti mikrogravitaciją mokslininkus. Šiuo skrydžiu New Shepard kapsulėje buvo vykdomi du eksperimentai, pademonstravę jo potencialą – abu buvo skirti uolienų ir dulkių elgesį mikrogravitacijoje, kas gali praversti ateityje kasinėjant asteroidus.

Jacob Aron
New Scientist 2016-04-09

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(49)
(0)
(49)

Komentarai (8)