NASA padarytos Saturno nuotraukos visada slepia kažką unikalaus: jose ir vėl surastas paslėptas perlas  (3)

Atrodo, kaskart, apžiūrinėdami naujas NASA misijos Cassini misijos Saturno nuotraukas, vis randame ką nors unikalaus. Ir dažnai tai būna paslėptas perlas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasario 11 dieną atlikti stebėjimai iš pirmo žvilgsnio atrodo niekuo neypatingi. Jau žinome, kad Saturną supa šimtai įvairiausių žiedų, ir jie vis yra vienoje plokštumoje. Tai kaip Cassini pamatė žiedus, kurie … susikerta?

Iš tiesų šiame vaizde matoma tik viena žiedų plokštuma, tačiau kiekvieno žiedo šešėliai krenta ant viršutinių Saturno atmosferos sluoksnių, sukurdami dviejų žiedų komplektų iliuziją.

Tačiau besistengdami išnagrinėti šią sceną ir bandote suprasti, kurios linijos yra žiedai, o kurios – šešėliai, veikiausiai pro akis praleidžiate mažutį, 28 km skersmens Saturno palydovą Paną, įsitaisiusį žiedų tarpe (kiek žemiau fotografijos vidurio).

Daugumoje Saturno žiedų tarpų yra nedideli palydovai. Gravitacija išlaiko juos atokiau nuo šiukšlių. Pavyzdžiui, Panas užima garsųjį Encke plyšį. Tačiau nemenkoje dalyje plyšių palydovų nėra ir jų prigimtis paslaptinga. Kai kurios žiedų dinamikos teorijos teigia, kad kai kurie plyšiai galbūt susiformavo dėl rezonanso su didžiaisiais Saturno palydovais.

Kad ir kaip jie susiformavo, Cassini toliau fotografuoja jų grožį, nuolat patvirtindamas, kad Saturnas – Saulės sistemos perlas.


v-kosmose.com

(27)
(1)
(26)

Komentarai (3)