Mokslininkas iš savo ląstelių sukūrė gyvą žmogų Oscarą (Video)  ()

Mokslininkas biologas Cornelis Vlasmanas sukūrė gyvą modulinį žmogų. Šio eksperimento rezultatai privertė iš siaubo klyktelėti ne vieną tai pamačiusį. Pogrindinėje organinių medžiagų tyrimų laboratorijoje iš gyvų savo paties ląstelių S.Vlasmanas išaugino delno dydžio žmogienos gabalus, kurie sujungti su procesoriumi atgyja. Ir ši istorijos dalis – tik aisbergo viršūnė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kvapą gniaužiančiame „Youtube“ vaizdo klipe matome ant stalo gulinčius kelis mėsos gabalus. Mokslininkas prijungia vieną jų – širdį – prie procesoriaus ir toji pradeda plakti. Prie širdies prijungia plaučius ir tie pradeda kvėpuoti. Kai galiausiai prijungia vištos sparnelius primenančias galūnes, košmariškas organizmas staiga pradeda šliaužioti po stalą…

„Oscaras yra žmogaus plaštakos dydžio prototipas, kurį sudaro iš žmogaus ląstelių išauginti sujungiami moduliai.

Kuo jis išskirtinis? Gyvą žmogų galime laikyti uždara sistema, kurios dalys gali funkcionuoti tik sudėtos tam tikra specifine tvarka. Tai labai komplikuoja „remontą“ ir kitų dalių pritaikymą. Panašiai buvo pagamintas pirmasis „Apple Macintosh“ kompiuteris 1988 m.

Modulinė sistema leidžia kurti kintamą ir dėl to lanksčią sąranką. C.Vlasmano Oscaras parodo, kad įmanoma sukurti modulinę gyvybę. Šis prototipas atveria milžiniškas galimybes žmogaus kūnui keisti ar tobulinti „nusidėvėjusius“ organus. Lyg „Lego“, – rašoma pogrindinės nepriklausomos šį eksperimentą atlikusios laboratorijos tinklapyje „Themodularbody.com“.

Toliau aprašoma, kaip kol kas sudėtinga palaikyti prototipo gyvybę, jam nuolat reikia kraujo, vakcinų ir t.t.

Visą savo darbų istoriją – nuo idėjos sukurti modulinį organizmą Oscarą iš žmogaus audinio iki biospausdintuvo derinimo, kraujo davimo, kalbų televizijos laidose ir net atgijusio organizmo rentgeno nuotraukų – C.Vlasmanas nušvietė savo „Youtube“ vaizdo kanale ir specialiai sukurtoje minėtoje svetainėje.

Ten projektą pristatantis tekstas prasideda taip: „The Modular Body“ – tai internetinė mokslinė fantastinė istorija apie gyvo organizmo iš žmogaus ląstelių Oscaro sukūrimą.“

Na, taip, visas šis projektas – tai tik mokslinės fantastikos ekranizavimas realybės šou formatu. Juk ir patys supratote. Išgalvotas biologas C.Vlasmanas viską atlieka labai įtikinamai, nes kuriant pasaulinės literatūros ir fantastinių filmų (tokių kaip „Frankenšteinas“) įkvėptą istoriją pasitelkti žinomi faktai apie naujausias biotechnologijas, mokslinius pasiekimus, biospausdinimą, genetinį modifikavimą ir t.t.

O „gyvas“ Oscaras – tai tik elektroniniai manipuliatoriai, užmaskuoti po tikra mėsa (o gal ir kokia imitacija).

Dabar ir žinok, kas labiau nuvilia – tikėjimas, kad kažkas kuria šitokį siaubą iš žmogienos, ar žinojimas, jog tai tik originaliai pateikta fantastinė istorija?

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(44)
(33)
(11)

Komentarai ()