Mokslininkai sunerimę: Žemės magnetinis laukas sparčiai silpnėja  (1)

Naujame tyrime mokslininkai pristatė detaliausią iki šiol sukurtą mūsų planetos magnetinio lauko žemėlapį. Tyrime aprašoma, kaip magnetinis laukas, kuris mus saugo nuo saulės vėjų ir kosminės spinduliuotės, nuolat kinta ir blogiausia yra tai, kad jis greitai silpnėja.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-05-13 Mokslininkai sunerimę: Žemės magnetinis laukas sparčiai silpnėja  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie pokyčiai gali turėti milžinišką poveikį – svyravimai jau keičia Šiaurinio poliaus vietą, o ateityje gali nulemti, kaip žmoniją paveiks kosminiai reiškiniai, tokie kaip saulės vėjai, rašo sciencealert.com.

Tyrėjai teigia nustatę, kas lemia magnetinio lauko svyravimus ir kaip juos bus galima nuspėti ateityje.

Žemės magnetinis laukas kito nuolat, o per pastaruosius kelerius metus tapo aišku, kad nematomas apsauginis burbulas tampa vis silpnesnis.

Mokslininkai mano, kad, optimistiniais skaičiavimais, mūsų planetos magnetinis laukas silpsta bent dešimt kartų greičiau, nei anksčiau manyta, ir kiekvieną dešimtmetį susilpnėja maždaug 5 procentais.

Vienas realiausių to paaiškinimų – kad magnetiniai poliai greitu metu turi apsikeisti vietomis. Tai įvyksta maždaug kas 100 tūkst. metų. Nėra įrodymų, kad apsivertus poliams būtų nukentėjusi gyvybė.

Apie magnetinį lauką mokslininkai kol kas žino nedaug: 2013-aisias Europos kosmoso agentūra (ESA) paleido palydovus „Swarm“, kurie turėjo atliko tiksliausius magnetinio lauko matavimus, ir neseniai paviešino matavimų žemėlapį. Jame matyti, kuriose vietose ir kaip planetos magnetinis laukas kinta.

Praėjusią savaitę duomenys buvo pristatyti Prahoje vykusiame Gyvosios planetos simpoziume. Teigiama, kad nuo 1999-ųjų magnetinis laukas virš Šiaurės Amerikos susilpnėjo 3,5 proc., o virš Azijos sustiprėjo 2 procentais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(42)
(0)
(42)

Komentarai (1)