10 baisiausių pasaulio ligų (N-18) (Video)  (2)

Kai kurie asmenys alpsta pamatę vos porą kraujo lašų, pasirodžiusių dėl smulkaus įpjovimo. Visgi, egzistuoja daug nemalonesnių sveikatos sutrikimų, nei sužeistas pirštas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemiau pateikiame 10 baisiausių ligų, keliančių šiurpą net ir visko mačiusiems skaitytojams.

1. Noma (veido audinių ir burnos gleivinės gangrena)

Burnos srityje susiformavusios pūslės pamažu plinta, o jose apsigyvenusios bakterijos nuėda audinius. Tokiu būdu tampa matomi dantys ir žandikaulis.

Ši liga pasiglemžia net 90 proc. ja apsikrėtusių vaikų gyvybių. Daugiausia ligos atvejų yra užfiksuota Azijos ir Afrikos žemynuose, kur nešvariu vandeniu plintanti bakterija apsigyvena minkštuosiuose audiniuose ir ima jais maitintis.

Tai staigiai plintanti liga, galiausiai paveikianti ir individų lytinius organus. Dėl prastos higienos, bakterijomis užteršto vandens ir mineralų trūkumo, noma smarkiai išplito Antrojo Pasaulinio karo metais įsteigtose koncentracijos stovyklose.

Nors šiandien industrializuotuose valstybėse ši liga sutinkama rečiau, trečiojo pasaulio šalyse ji – ne retenybė.

2. Micetoma, kitaip vadinama Maduros pėda

Tai grybelinė infekcija, galinti išplisti po visą kūną, tačiau dažniausiai paveikianti paciento kojas ir pėdas. Pirmieji apie ligą pranešantys simptomai – galūnių tinimas ir išsiskiriantys pūliai. Palaipsniui pūlingos pūslės ima plisti, pėda tinti ir galiausiai individas nebegali vaikščioti. Keista, tačiau micetoma yra nelabai skausminga, todėl neretai diagnozuojama per vėlai.

Deja, nėra išrasta vakcinų, gydančių šią ligą, tačiau jai galima užkirsti kelią atsakingai laikantis higienos. Liga labiausiai išplitusi Afrikos, Indijos ir Centrinės bei Pietų Amerikos teritorijose. Visgi, JAV taip pat buvo užfiksuoti šios infekcijos atvejai, dažniausiai tarp benamių ar ŽIV sergančių asmenų.

3. Kompleksinis regioninis skausmo sindromas (KRSS)

 

Šia liga sergantiems pacientams ypatingą skausmą gali sukelti paprasčiausias prisilietimas prie jų odos. Tokį stiprų atsaką sukelia centrinės nervų ir organizmo nervų sistemos sutrikimas. Tyrimai atskleidė, kad KRSS gali sukelti ir psichinės sveikatos problemas, tokias kaip depresija ar nerimo priepuoliai.

Pirmieji simptomai dažniausiai pasireiškia patyrus rimtą traumą, pažeidusią minkštuosius audinius. Paprastai skausmas yra juntamas plaštakose, tačiau gali išplisti po visą kūną. Laimei, ši liga yra pagydoma.

Vis dėlto, kelias į pasveikimą yra ilgas, užtrunkantis ne vienerius metus, kurio metu pacientui skiriama intensyvi fizinė terapija, o kartais prireikia ir operacijos. Tai suteikia vilties, kadangi niekas nenorėtų patirti aštraus deginančio, duriančio skausmo, galūnių tirpimo, tinstančių sąnarių maudimo ar nemigos.

4. Leprozė

Tai užkrečiama liga, sukelianti akių, odos, nervų ir kvėpavimo takų uždegimus. Ją sukelia mikobakterija, kurios patekimas į organizmą gali ilgą laiką nesukelti jokių akivaizdžių simptomų. Tai daro įtaką prastėjančiai regai bei juslių praradimui galūnėse. Dėl šios priežasties ant jų gali atsirasti žaizdų, o jose kilti įvairios infekcijos, tad kartais galūnes tenka pašalinti.

Ši liga egzistuoja jau kelis tūkstančius metų, o ja sergantieji anksčiau būdavo karantinuojami. Deja, modernus mokslas įrodė, kad liga nėra tokia užkrečiama, kaip kad buvo manyta anksčiau, todėl karantinavimas beveik nedavė teigiamų rezultatų.

 

Keičiantis epochoms, plito skirtingi leprozės gydymo būdai, pradedant kūdikių kraujo aukojimu ir baigiant ritualais, kuriuose dalyvavo ir gyvatės. Šiandien nuo leprozės kenčiantiems pacientams yra skiriamas kompleksinis gydymas, padedantis ligos atsikratyti.

5. Apvaliųjų Loa Loa kirmėlių infekcija

Ši kirmėlė nedidelė, tad gali įsikurti bet kurioje žmogaus organizmo vietoje ir sukelti galūnių tinimą, kitaip vadinamą dramblialige. Ši infekcija taip pat gali pasireikšti odos bėrimu, stipriais pilvo skausmais, artritu ar odos paviršiuje susiformuojančiomis pūslelėmis.

Visgi, viena keisčiausių vietų, kuriose galima rasti Loa Loa kirmėlę – žmogaus akis. Statistiniais duomenimis, tai – antroji pagal dažnumą aklumą sukelianti priežastis, pasiglemžusi daugiau nei 200 milijonų žmonių regą.

6. Vibrio Vulfinicus bakterijos infekcija

Šia ypatingai skausminga infekcija apsikrečiama valgant žalius moliuskus, plaukiojant jūroje su atvira žaizda ar įdūrus rajai. Jos simptomai labai įvairūs, tad infekcija gali pasireikšti vėmimu, viduriavimu, intensyviu viduriavimu, pūsleliniu dermatitu ir stipriais pilvo skausmais.

Ši bakterija smarkiai nusilpnina imunitetą, paveikia kepenis ir kraujotaką. Asmenys, kurie nesikreipia į medikus, dėl infekcijos sukeltų komplikacijų miršta. Kadangi pirmieji ligos atvejai buvo užfiksuoti tik 1979 metais, mokslininkai mano, kad tai gali būti susiję su vis kylančia temperatūra ir dėl ledynų tirpsmo mažėjančiu vandenynų druskingumu.

 

Nors Vibrio Vulfinicus bakterijų sukelta infekcija lengviausia užsikrėsti valgant jomis užkrėstas jūros gėrybes, 2005 metais Naujajame Orleane buvo užfiksuotas jos protrūkis. Tai susiję su uragano Katrinos sukeltu cunamiu ir didelės teritorijos užtvindymu bakterijomis apkrėstu vandeniu.

Pasidalinkite su draugais
(23)
(6)
(17)

Komentarai (2)