Dingę Khmerų imperijos perlai: po Kambodžos džiunglėmis lazeriais surasti 1,4 tūkst. metų senumo, tačiau ypač įspūdingi miestai  ()

Šimtai tūkstančių turistų kasmet plūsta į Kambodžą pasigrožėti garsiąja Angkor Wato šventykla. Tačiau panašu, kad šioje valstybėje netrukus atsiras naujų, ne mažiau masinančių traukos objektų. Mokslininkai lazerinėmis technologijomis Kambodžos džiunglių gūdumoje, po žeme atrado priešistorinių miestų liekanų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors archeologiniai tyrinėjimai vykdomi jau septynerius metus, naujieji atradimai atskleidžia tikrąjį kadaise gyvavusios Khmerų imperijos mastą ir išsivystymo lygį. Archeologai pasitelkė iš oro skenuojančią lazerinę sistemą Lidar, kuri išmatuoja atstumus, nutaikydama lazerio spindulį į pasirinktą objektą ir išanalizuodama atspindėtą spindulį.

Tyrimo, kuriam vadovavo Sidnėjaus universiteto profesorius Damienas Evansas, rezultatai bus pristatyti Karališkoje Geografų draugijoje (Royal Geographical Society).

"Mes seniai nujautėme, kad jau žinomus priešistorinių laikų monumentus Kambodžoje turėtų supti nuostabūs dingę miestai, - sakė D. Evansas. – O dabar vieną iš tokių dingusių miestų mums pasisekė atrasti ir nepaprastai nuodugniai apžiūrėti."

Į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukta Angkor Wato šventykla laikoma vienu iš senojo pasaulio stebuklų. Ji buvo pastatyta XII a. viduryje, šalį valdant karaliui Surijavarmanui II.  Tuo metu Khmerų imperija išgyveno politikos ir karybos aukso amžių, o imperijos miestai buvo vieni didžiausių priešindustrinėje eroje.

Mokslininkams seniai ramybės nedavė įtarimai, kad turėtų būti ne tik Angkor Watas, bet ir kur kas daugiau didingos imperijos liekanų.

Naujieji atradimai padaryti remiantis 2012 m. atliktų lazerinių skenavimų duomenimis. Oficialiai patvirtintas netoli Angkor Wato egzistavusio senovinio miesto Mahendraparvatos griuvėsių atradimas.

Norėdami atkurti buvusio miesto išsidėstymą ir išdėlioti jį miesto žemėlapio pavidalu, tyrinėtojai prie sraigtasparnio pritvirtino specialią lazerinę sistemą, kuri skenavo džiunglėmis tirštai apaugusias Angkor Wato apylinkes. Daugelis legendinę akmeninę Angkor Wato šventyklą supančių miestų sudarė mediniai pastatai, kurie jau seniai sudūlėjo ir suiro.

"Lazerinė sistema Lidar gana greitai aptiko ištiso džiunglėse skendinčio miesto kraštovaizdį, kuris stebina savo sudėtingumu, - pasakoja tyrimui vadovavęs D. Evansas. – Paaiškėjo, kad mes virš šio miesto liekanų vaikštinėjome ir skraidėme beveik 10 metų! Ir dėl neįtikėtinai vešlių augalijos sąžalynų nė negalėjome įtarti, kokie lobiai slypi mums po kojomis."

Tyrimo ataskaitoje publikuotas ir detalus didžiulio miesto, supusio akmeninę Kompong Svay Preah Khan šventyklą, žemėlapis. Šio miesto istorija sutampa su epocha, kurioje iškilo įspūdingoji Angkor Wato šventovė. Artimiausiais mėnesiais bus paskelbti ir kitų atrastų dingusių Khmerų imperijos miestų žemėlapiai.

Senovės Khmerų imperijoje buvo išpažįstamos induizmo ir budizmo religijos – abiejų tikėjimų atributikos įžiūrėta ir atrastuose priešistoriniuose kompleksuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(39)
(0)
(39)

Komentarai ()