Nauja tamsiosios materijos hipotezė: tai juodųjų skylių darbelis  ()

Ar gali tamsioji materija būti sudaryta iš juodųjų skylių? Tokia idėja buvo iškelta maždaug prieš keturis dešimtmečius, bet vėliau paneigta, kai paaiškėjo, kad toms juodosioms skylėms nebūtų iš ko susiformuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet jei juodosios skylės yra pirmykštės – atsiradusios iš medžiagos tankio svyravimų netrukus po Didžiojo sprogimo – galbūt jos galėtų paaiškinti tamsiosios materijos egzistavimą?

Man atrodo, kad negalėtų, bet yra manančių kitaip; štai vienas mokslininkas išnagrinėjo, kokį poveikį pirmykščių juodųjų skylių populiacija turėtų pirmųjų galaktikų formavimuisi.

Pasirodo, jos paspartintų struktūros formavimąsi ir ankstyvojoje Visatoje, praėjus mažiau nei 500 milijonų metų po Didžiojo sprogimo, jau būtų nemažai galaktikų, iš kurių sklindančią šviesą dabar matytume kaip infraraudonųjų spindulių foną.

Šiame fone mes tikrai matome nemažai spinduliuotės, neturinčios aiškių šaltinių; ji gali atsklisti iš labai tolimų galaktikų, bet pagal standartinį Visatos struktūros formavimosi modelį, tokių galaktikų nepakanka visam fonui paaiškinti.

Bet tam, kad šis naujas paaiškinimas veiktų, reikia, kad tamsioji materija būtų sudaryta beveik vien iš tų juodųjų skylių.

Tai yra mažai tikėtina, nes didelės masės objektai per daugiau nei dešimt milijardų metų būtų sukritę į centrines galaktikų dalis, o ne išlikę pasklidę gerokai plačiau, nei įprasta materija (dujos ir žvaigždės), kaip kad yra stebima. Taigi atsakymo į klausimą vis dar nėra.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Laiqualasse

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()