Astronomus nustebinusi planeta: kur Saulė kyla tris kartus per dieną, o metai trunka pusę tūkstantmečio  ()

Už daugiau nei 340 šviesmečių nuo mūsų astronomai atrado neįprastai išsidėsčiusią žvaigždžių sistemą. Tai unikalus pasaulis, su trimis žvaigždėmis ir kur vieneri metai trunka 500 Žemės metų. Iki šiol manyta, kad tokia sistema egzistuoti negali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodami Very Large teleskopą Čilėje mokslininkai tiesiogiai išmatavo planetą HD 131399Ab su trinare žvaigždžių sistema. Tai padaryti labai sunku, nes daug narių turinčios sistemos tokios ryškios, kad nustelbia jose esančias planetas.

„Tai yra vienas sudėtingiausių stebėjimų šių dienų astronomijoje“, – sakė tyrimo vadovas Kevinas Wagneris iš Arizonos universiteto, kuris ir atrado HD 131399Ab.

Tačiau panaudoję pažangių optinių sistemų kombinaciją astronomai šią planetą aptiko spektre, esančiame netoli infraraudonųjų spindulių spektro. HD 131399Ab yra viena iš nedaugelio egzoplanetų, kurią astronomams pavyko užfiksuoti tiesiogiai.

Manoma, kad HD 131399Ab yra dujų milžinė, turinti maždaug keturis kartus didesnę masę už Jupiterio ir labai neįprastą orbitą. Planeta juda aplink vieną iš sistemoje esančių žvaigždžių tokiu atstumu, kokiu Saulė nutolusi nuo Plutono, o jos orbita tęsiasi 550 Žemės metų.

Ilgą laiką šioje planetoje naktis ir diena tęsiasi po lygiai, tačiau kartais pasiekiamas toks taškas, kai vos nusileidus vienai žvaigždei pateka kita, tad apie 140 metų planetoje visuomet būna diena.

Tokio scenarijus aptiktas pirmą kartą. Mokslininkai manė, kad planetai turėti tokią plačią orbitą trinarėje žvaigždžių sistemoje beveik neįmanoma. Galvota, kad tokia planeta būtų nestabili ir kitų žvaigždžių gravitacija išmuštų ją iš judėjimo trajektorijos ir netgi išmestų iš sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()