Atrastas neįtikėtinas panašumas tarp koalos ir žmogaus  ()

Žmonės turi pakankamai daug bendro su tokiais primatais kaip šimpanzės bei gorilos, jos vystėsi kartu su mūsų protėviais, todėl nenuostabu, kad žmonės ir šios beždžionės turi kažką bendro, tačiau bendrų dalykų turime net ir su tolimomis giminaitėmis koalomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės, kartu su šimpanzėmis ir gorilomis, yra bene vieninteliai sutvėrimai, turintys pirštų antspaudus. Be šių išvardintų gyvūnų, pirštų antspaudus taip pat turi koalos, kurias nuo žmonių skiria 70 milijonų metų evoliucijos. Koalos yra vieninteliai sterbliniai gyvūnai, turintys šią savybę.

Mes panašūs į koalas ne tik dėl to, kad turime pirštų antspaudus, tiesą sakant, mūsų ir koalų pirštų antspaudai yra vienodi. Ir profesionalus ekspertas sunkiai atskirtų šiuos darinius, netgi naudodamas mikroskopą.

Taigi, kodėl žmonės ir koalos nuėjo tuo pačiu evoliucijos keliu? Ir apskritai, kodėl mes turime pirštų antspaudus, nors daugiau beveik jokie gyvūnai jų neturi?

Mokslininkai aiškina, kad tai gali būti susiję su tuo, jog tiek žmonės, tiek koalos lipa į medžius vienodai. Mat koalos vertikaliai lipa į medžius, nusikabaroja ant mažesnių šakelių, skina savo letenėlėmis eukaliptų lapus ir kiša juos į burną.

Taigi pirštų antspaudų kilmė aiškinama biomechanine adaptacija atliekant lapų sugriebimo veiksmą, kuris sukelia daugiakryptį mechaninį poveikį odai. Šios jėgos turi būti puikiai jaučiamos, kad būtų galima tiksliai valdyti judesius bei stacionarų spaudimą, dėl ko būtinas tvarkingas odos paviršiaus išsidėstymas.

Taigi kitą kartą į nusikaltimo vietą atvykę pareigūnai atras pirštų antspaudus, jie turės gerai apsvarstyti, ar vagis nėra superprotinga koala.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai ()