Mokslininkai ištyrė Lietuvoje rastą unikalų riedulį  ()

Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos specialistai Šaltiškių molio karjere (Akmenės r.) ištyrė unikalų Lietuvoje radinį – iš granito ir diabazo sudarytą maždaug 3 m ilgio ir 2 m pločio riedulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Radinys įdomus dėl jame esančių uolienų intarpų, rašoma Aplinkos ministerijos tinklalapyje. Jų forma įvairi: stačiakampio, lęšio, netaisyklinga. Kai kurie intarpai turi gana aštrius kampus, o kai kurie tokių neturi, yra aptakių formų.

Dauguma intarpų turi šviesias, tikriausiai talpinančio granito/granodiorito sudėties gyslas. Aptiktas riedulys – puikus magmų maišymosi (angl. magma mingling) pavyzdys. Šis reiškinys vyksta, kai į nevisiškai išsikristalizavusį granitinį kūną, kurio lydymosi temperatūra yra apie 700°C, įsiskverbia tamsi bazaltinė magma, kurios lydymosi temperatūra yra žymiai aukštesnė, apie 1000–1100 °C.

Dėl to bazaltinė magma staigiai išsikristalizuoja ir susidaro tokie intarpai. Tyrimą inicijavo Mosėdžio gimnazijos mokytojas metodininkas, paleontologijos būrelio vadovas Virgilijus Pajarskas.

Radinys bus įtrauktas į Lietuvos geotopų sąrašą. Riedulį ketinama iš karjero iškelti ir eksponuoti lankytojams prieinamoje vietoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()