Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2016–08–15)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-08-15 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2016–08–15)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

01:
400 metų amžiaus grenlandinis ryklys – „ilgiausiai gyvenantis stuburinis“

Mokslininkai, naudodami radioaktyviosios anglies metodą, ištyrę 28 individus, nustatė, kad viena patelė yra ~400 metų amžiaus. Taip grenlandinis ryklys tapo seniausiu žinomu Žemės stuburiniu.

BBC News

02:
Naujasis „bioninis lapas“ maždaug 10 kartų efektyvesnis už natūralią fotosintezę

Medžio, žolės lapas, dumblių ląstelė – visi jie fotosintetina kurą iš paprasto vandens, anglies dvideginio ir šviesos. Mokslininkaisako atkartoję ir patobulinę šį procesą sukurtu „bioniniu lapu“.

Scientific American

03:
Naujos kartos fotovoltiniai elementai

Gavęs $900 000 finansavimą iš Pažangių energijos tyrimų projektų agentūros (ARPA-E), George Washington universitetas prisijungė prie naujoviškų saulės elementų kūrimo, iš kurių galima bus kurti efektyviausius saulės energijos skydelius.

phys

04:
Simuliacijos rodo, kad Venera kadaise galėjo būti tinkama gyvybei

NASA, Uppsala universiteto ir Planetologijos instituto komanda, remdamasi Žemės klimato modeliais, sukūrė kelias Veneros sąlygų, buvusių prieš kelis milijardus metų, simuliacijas. Kai kurios simuliacijos rodė, kad planeta vienu metu galėjo būti palanki gyvybei. Savo straipsnyje, įkeltame į išankstinio skelbimo serverį arXiv, komanda aprašo simuliacijas ir jų kūrimui naudotus faktorius.

phys

05:
Praktiškų kvantinių kompiuterių lustų prototipas

MIT ir MIT Lincoln laboratorija paskelbė apie svarbų žingsnį link kvantinių kompiuterių. Straipsnyje aprašomas lusto prototipas, kuriame jonai gali būti laikomi elektriniu lauku, ir lazeriais valdoma kiekvieno iš jų būsena,

www.sciencedaily.com




06:
iNaturalist programėle biologai ir mėgėjai atranda naujas rūšis

Išmaniaisiais telefonais ne vien pokemonus galima vaikytis.

npr.org

07:
1000 kartų spartesnės atmintinės eksperimentai

Silicio atminties lustai būna netvariosios atminties, kaip kompiuterio RAM, kai išjungus elektrą, lustai viską „pamiršta“ ir tvarios atminties, „flash“ technologijos, išsaugančios informaciją ir be maitinimo. Netvarioji atmintis daug spartesnė, tad inžinieriai dažnai balansuoja tarp spartos ir išsaugojimo. Todėl lėtesnės flash atmintinės naudojamos ilgam informacijos saugojimui, o spartus RAM – darbui su procesoriais, kur informacijos mainų sparta labai didelė, skaičiuojama nanosekundėmis. Stanfordo un- to tyrimas rodo, kad naujoji atminties technologija, paremta naujomis puslaidininkinėmis medžiagomis, gali suteikti, kas geriausia iš šių dviejų pasaulių, ir dar sutaupyti energijos.

phys

08:
Jodinėjimą palengvinusios mutacijos įvyko seniau nei prieš 1000 metų

Naujas tyrimas parodė, kad kelionės balne pasidarė daug patogesnis beveik prieš 12 amžių. Viena genetinė mutacija, viduramžiais atsiradusi Jungtinėje karalystėje ir Islandijoje, suteikė arkliams gebėjimą risnoti, rašoma Current Biology.

sciencemag.org

09:
Įstabus perseidų lietus

Įspūdingi vaizdai visame pasaulyje – ne vien olimpiadoje. Praėjusią savaitę jei dangaus negaubė debesys, galėjome stebėti meteorų lietų – didžiausio aktyvumo metu net iki 150 į Žemės atmosferą 212000km/h įskriejančių Swift-Tuttle kometos liekanų.

popsci.com

10:
Pradėjo gaminti elektrą didžiausia pasaulyje saulės energijos jėgainė – Ivanpah SEGS

Ivanpah saulės elektros generavimo sistema, sudaryta iš 300 000 kompiuteriu valdomų 2,13m×3m šviesą atspindinčių elementų, fokusuoja saulės šviesą į 140 metrų aukščio bokšto viršūnę, kur verčia vandenį į garus, sukančius turbinas, sukuriančias 392MW galią – tiek pakanka 140 000 namų ūkių. Sistema per metus sutaupys 400 000 tonų anglies dvideginio.

gizmodo.com

wakelet.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()