Tyrimas atskleidė svarbių faktų apie paslaptingą Ledo žmogų – Ecį  ()

Mokslininkai išsiaiškino, kokius drabužius vilkėjo Ecis, Ledo žmogus, kai mirė Alpėse prieš 5 300 metų. Tai padėjo daugiau sužinoti ir apie jo gyvenimo būdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Italijos mokslininkai genetinės analizės metodais nustatė, kad Ecio skrybėlė buvo pasiūta iš lokenos, o strėlinė – iš stirnenos.

Niallas O'Sullivanas (Najalas O'Salivanas) iš privačios Bolcano Europos akademijos (EURAC) Italijoje sakė, jog tyrimas, kurio išvados ketvirtadienį buvo publikuotos žurnale „Scientific Reports“, taip pat parodė, kad kiti Ecio drabužiai buvo pasiūti iš prijaukintų gyvulių odų.

Tokios įvairios medžiagos rodytų, kad Ledo žmogus gerai mokėjo panaudoti iš prijaukintų avių, galvijų ir ožkų, taip pat – laukinių gyvūnų gaunamas medžiagas savo drabužiams.

Mumifikavęsis Ecio kūnas yra intensyviai tyrinėjamas nuo pat 1991 metų, kai buvo atrastas ledyne netoli Italijos ir Austrijos sienos. Kraupų radinį rugsėjo 19 d. aptiko alpininstai Erika ir Helmutas Zimonai Otztalerio Alpių Hauslabjocho viršūnėje.

Čia iš ledo kyšojo ant pilvo gulintis žmogaus lavonas. Jo sudžiuvusį kūna dengė į pergamentą panaši oda. Ploname lede buvo istrigusi jo koja, apviniota šiaudais ir odos juostelėmis. Tarp jų buvo varinis kirvukas ir medžioklei skirti įrankiai. Po kelių dienų kūnas buvo oficialiai iškeltas ir sraigtasparniu nuskraidintas į Insbruką.

Ecis buvo 160 cm ūgio, mirė 40-53 metų amžiaus. Greičiausiai jis buvo svarbus savo bendruomenės asmuo. Puikiai išsilaikęs kūnas ir su juo rasti daiktai yra neįkainojamas atradimas antropologams ir priešistorės tyrinėtojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(81)
(5)
(76)

Komentarai ()