NASA paskelbs apie netikėtą atradimą Jupiterio palydove  ()

Jupiterio palydovas Europa jau senokai traukia gyvybės apraiškų už Žemės ribų ieškančių astronomų dėmesį, pirmiausia dėl to, kad jame gali plytėti požeminis vandenynas. JAV kosmoso agentūra NASA užsimena Europoje aptikę šį tą įdomaus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-09-23 NASA paskelbs apie netikėtą atradimą Jupiterio palydove  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O ką konkrečiai – praneš pirmadienį vyksiančioje konferencijoje.

„Astronomai pristatys unikalios Europos stebėjimo misijos rezultatus ir netikėtus įrodymus apie aktyvumą, kuris gali būti susijęs su požeminiu vandenynu Europoje“, – nurodoma antradienį NASA išplatintame pranešime. Renginys vyks pirmadienį 21 val. Lietuvos laiku.

Nauji duomenys gauti pasinaudojant Hablo kosminiu teleskopu.

Astrobiologai šį Jupiterio palydovą vadina vienu realiausių kandidatų, kuriame gali egzistuoti nežemiška gyvybė. Europoje, kurios skersmuo siekia 3,1 tūkst. km, po storu ledo sluoksniu gali tyvuliuoti skysto, sūraus vandens vandenynas. Maža to, astronomai mano, kad šis vandenynas turi sąlytį su palydovo kieta mantija, taigi ten gali vykti įdomios cheminės reakcijos.

2012 metų gruodį Hablo teleskopu Europos pietiniame poliuje užfiksuoti vandens garų geizeriai, šaunantys į kone 200 km aukštį. Ši žinia, paviešinta 2013 metais, sulaukė didelio astrobiologų bendruomenės susidomėjimo, kadangi tai reiškia, kad į palydovą nusiųstas robotas galėtų paimti požeminio vandenyno mėginių nė negręždamas storo ledo sluoksnio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(67)
(6)
(61)

Komentarai ()

Susijusios žymos: