Mokslininkai susidomėjo paslaptingu radijo signalu – tai gali sklisti iš tamsiųjų galaktikų  ()

Tyrėjų komanda, kuriai vadovauja Andrea Masellis iš Kosmoso astrofizikos ir kosminės fizikos instituto Palerme (Italija), atliko neįprastų radijo šaltinių stebėjimus, panaudodami NASA „Swift“ kosminę observatoriją. Jų tikslas – atskleisti tikrąją šių iki šiol neidentifikuotų objektų kilmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Swift“ observatorija skenuoja kosmosą gama spindulių, rentgeno spindulių, ultravioletinių ir optinių bangų dažniais. Ji yra nepakeičiama tiriant gama spindulių blyksnius ir kitus elektromagnetinius įvykius kosmose.

A.Masellis ir jo komanda pasikinkė „Swift“ tam, kad ištirtų 21 stiprių radijo signalų šaltinį, kurie buvo įtraukti į atnaujintą Trečiąjį Kembridžo katalogą (3CR).

Šiame kataloge įvardinti kosminiai radijo signalų šaltiniai, užfiksuoti 178 MHz dažnyje, o jų tyrimai pagilintų mokslininkų žinias apie radijo bangomis aptinkamų galaktikų ir kvazarų kilmę bei evoliuciją, rašo Phys.org.

Tačiau kai kurie 3CR kataloge esantys šaltiniai iki šiol ne tik nebuvo ištirti rentgeno bangomis, bet apie juos apskritai neturima jokių žinių. Naujojo tyrimo autoriai nusprendė užlopyti šias spragas ir atlikti išsamią šių objektų analizę „Swift“ observatorija.

Jų pasirinkti objektai buvo tyrinėti dviem „Swift“ teleskopais – rentgeno spindulių teleskopu ir ultravioletiniu/optiniu teleskopu (UVOT). Stebėjimai vyko nuo 2014 metų lapkričio iki 2015 metų kovo mėnesio. Anot tyrėjų, devyni iš 21 tirto objekto skleidė rentgeno spindulius.

Mokslininkus nustebino tai, kad UVOT teleskopu jiems nepavyko nieko aptikti. Todėl komanda daro prielaidą, kad šie neidentifikuoti objektai turėtų būti priskirti tamsiosioms aktyvioms galaktikoms. Tačiau tam, kad ši teorija būtų patvirtinta, dar reikia atlikti spektroskopinius stebėjimus.

Tyrimo rezultatai pristatyti „arXiv“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()