Ir vėl visos viltys šuniui ant uodegos? Arčiausiai mūsų esanti egzoplaneta gali būti tiesiog sklidina vandens ir tai... labai blogai  ()

Vanduo yra būtinas žemiškai gyvybei egzistuoti, taigi dažnai galvojama, kad jei egzoplanetose atrastume vandens, tai gali būti, kad ten rastume ir gyvybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai neseniai atrasta Kentauro Proksima b gali būti vandeninė planeta, kurios iki 50% sudarytų vanduo. Toks vandens kiekis yra milžiniškas, palyginus su Žeme, kurioje, skaičiuojant pagal masę, vandens yra tik 0,02 procento.

Praeitą savaitę paskelbti skaitmeninių modelių rezultatai rodo, kad aplink mažos masės žvaigždes turėtų formuotis planetos, turinčios labai daug vandens.

Taigi Proksima b būtų tik viena iš daugelio vandeningų planetų Galaktikoje. Bet ar šios žinios tikrai į naudą tikimybei planetoje rasti gyvybės? Pasirodo, nebūtinai.

Mat labai daug vandens planetoje gali sukelti klimato nestabilumą, ir tokia planeta santykiai greitai imtų kaitaliotis tarp visiškai užšalusios „sniego gniūžtės“ ir šiltnamio efekto nualintų tropikų.

Tikėtina, kad tokioje planetoje jei gyvybė ir egzistuotų, tai tik giliai po vandeniu ir turbūt gana primityvi.

Planetų aplink mažas žvaigždes tikėtinų sandarų tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(43)
(2)
(41)

Komentarai ()