Nežaiskite su ugnimi! 3 paprasčiausi požymiai, kurie greitai parodo insulto rizikos pavojų  ()

Insultą patiria kas 6-as žmogus pasaulyje, o to pasekmės ypatingai rimtos. Gydytojo Alvydo Unikausko teigimu, vienais atvejais galimybę tapti tuo kas 6-u žmogumi mes padidiname, kitais – sumažiname.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialisto teigimu, reikia įvertinti, ar priklausote rizikos zonai, o tai padaryti galima užduodant sau kelis klausimus. 

„Galvos skausmas, galvos svaigimas, sutrikęs širdies ritmas (aritmija), prakaitavimas, mirgėjimas akyse – jei bent du iš šių simptomų jūs jaučiate nuolatos, jums yra padidėjusi insulto rizika“, – tikina A. Unikauskas. 

Dar vienas labai svarbus dalykas – arterinis kraujo spaudimas. „Stebėkite kraujospūdį. Kai yra padidėjęs kraujo spaudimas, vidutiniškai sumažinus savo kraujo spaudimą per 5 padalas, insulto rizika sumažėja vos ne per pusę. Ar įsivaizduojate, kokią didžiulę reikšmę turi padidėjęs arterinis kraujo spaudimas?“ – teiraujasi LSMU profesorius. 

Jo žodžiais, viršutinis kraujo spaudimas turi tilpti į ribas nuo 90 iki 139, o apatinis – nuo 60 iki 89. 

Be abejo, svarbu ir tinkamai maitintis. Gydytojas pataria šešias dienas per savaitę laikytis griežtesnio mitybos plano, o vieną dieną – leisti sau viską, ko norisi. Taip organizmas atsipalaiduos, patirs gerų emocijų. 

Kitas svarbus A. Unikausko patarimas: matuokite liemens apimtį. Gydytojas akcentuoja, jog svarbu, kad atsirastų įprotis ne tik svertis, bet ir matuoti liemens apimtį. Moters liemens apimtis turi būti ne didesnė nei 80 cm, vyrų – 94 cm. Vis dėlto, profesoriaus teigimu, tai turi priklausyti nuo ūgio: liemens apimtis neturi būti didesnė nei pusė jūsų ūgio. 

„Padidėjusi liemens apimtis reiškia, kad turite pilvinį nutukimą, ir ant vidaus organų kaupiasi daug riebalų. Tai labai stipriai padidina insulto riziką“, – perspėja A. Unikauskas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(40)
(5)
(35)

Komentarai ()