Tai būtų nauja viltis milijonams žmonių: į pacientės kaukolę įstatyta pirmoji pasaulyje veikianti bioninė akis  ()

Mokslininkai žengė didžiulį žingsnį atstatant regėjimą akliesiems. Chirurgai pirmą kartą atliko operaciją, kurios metu 30-metės moters smegenyse įstatė regėjimą stimuliuojantį lustą. Pacientė, kuri 7 metus buvo visiškai akla, pamatė spalvų pliūpsnius, o, kai iš kompiuterio į jos smegenis buvo pradėti siųsti signalai, ji taip pat išvydo linijas bei dėmes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytojai dabar ketina siųsti vaizdo įrašus iš mažytės kameros į jos smegenis. Tokiu būdu gali būti sukurta pirmoji pasaulyje veikianti bioninė akis, kuri taptų viltimi milijonams neregių visame pasaulyje.

Šiai technologijai net nebūtina akis – tai reiškia, kad regėjimą galima būtų atstatyti ir akių netekusiems pacientams.

Šešias savaites trukusių bandymu metu į pacientės smegenų žievės dalį, atsakingą už vaizdų siuntimą iš optinio nervo, pastoviai buvo siunčiami tam tikri signalai. Gydytojai iš Kalifornijos universiteto laukia institucijų leidimo sistemą prijungti prie kameros.

Ši kamera būtų pritaisyta prie akinių, ir gaunamas vaizdas būtų siunčiamas tiesiai į smegenis.

Pacientė, kuriai buvo atlikta operacija, ir kurios tapatybė nebuvo atskleista, pradėjo prarasti regėjimą prieš 8 metus dėl itin retos ligos, vadinamos Vogt-Koyanagi-Harada sindromu. Tai liga, kuri puola akyse esančius pigmentus.

Praėjus vos metams, pacientė visiškai apako, tad šį rugpjūtį gydytojai į galinę jos smegenų dalį implantavo iš elektrodų sukonstruotą stimuliatorių. Keturias valandas trukusios operacijos metu chirurgai pacientės kaukolėje išpjovė mažytę skylutę ir uždėjo stimuliatorių ant smegenų paviršiaus. O kaukolės skylutėje buvo įmontuota antena, kuri gauna signalus iš kompiuterio.

Kai gydytojai sulauks JAV maisto ir vaistų administracijos leidimo – kurį tikimasi gauti kitų metų pradžioje – jie pamėgins siųsti video signalus iš sistemos „Orion I“, kuri yra įtaisyta ant akinių ir užfiksuoja vaizdus, esančius tiesiai prieš akis.

Praėjusiais metais taip pat buvo pristatyta sistema „Argus II“, kuri siunčia signalus į akį. Tačiau šiuo atveju pacientui būtina turėti funkcionuojančias tinklainės ląsteles, o naujoji sistema signalus siunčia tiesiai į smegenis.

Vien Jungtinėje Karalystėje gyvena 2 milijonai žmonių, kurie yra visiškai akli ir beveik neturi vilčių kada nors atgauti regėjimą. O naujoji sistema „Orion I“ suteiktų galimybę atgauti regėjimą dėl bet kokios priežasties praradusiems regą pacientams: nuo gliaukomos iki patirtos traumos.

Nors technologija yra dar tik ankstyvoje stadijoje, ji siūlo neįtikėtinas galimybes atstatyti regėjimą naudojantis technologijomis, o ne gydymu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(79)
(2)
(77)

Komentarai ()

Susijusios žymos: