Baltarusijoje - tikra energetikos revoliucija: statoma dar viena didžiulė elektrinė už 65 mln. eurų (Video)  (4)

Kitais metais netoli Rečycos pietryčių Baltarusijoje pradės veikti galingiausia šalyje elektrinė, kurioje energijai gaminti bus naudojama saulės šviesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės fotovoltinę jėgainę – saulės elektrinę nuo šių metų rudens stato valstybinis gamybinis susivienijimas (VGS) „Belorusneft“. Apie tai portale naviny.by rašo Aliaksandras Jarošievičius.

Projektui įgyvendinti skirti du žemės sklypai Rečycos rajone, bendras jų plotas – 110 hektarų. Čia bus sumontuota 218 430 saulės kolektorių.

„Per dieną vidutiniškai sumontuojama po 1,5–2 tūkstančius kolektorių“, – pranešė leidiniui naviny.by bendrovė „Belorusneft“.

Įrenginius jėgainei tiekia Slovėnijos bendrovė „Bisol Group“. Anot straipsnio autoriaus, ji yra aukščiausios klasės fotovoltinių modulių ir surenkamų sistemų gamintoja ir siūlo visą spektrą sprendimų, susijusių su saulės energetika daugiau kaip 55 šalyse.

Fotovoltinės jėgainės, statomos prie Rečycos, instaliuotoji galia bus 57,8 MW.

„Tai bus galingiausia saulės elektrinė Baltarusijos teritorijoje“, – pažymėjo „Belorusneft“.

Šiuo metu galingiausia fotovoltinė jėgainė yra netoli Bragino. Jos nominalioji galia siekia 18,48 MW.

Saulės elektrinę pastatė kompanija „Velcom“. Ji užima daugiau nei 41 hektaro plotą. Į projektą investuota 24 mln. eurų.

Statyboms liko pusmetis

Iš viso investicijos į naująjį projektą sudarys apie 65 mln. eurų. Kaip portalui paaiškino „Belorusneft“, įrenginiams pirkti buvo pasiskolinta lėšų, o statybos ir montavimo darbams vykdyti naudojami įmonės pinigai.

Fotovoltinės elektrinės statybą planuojama užbaigti 2017 metų gegužės mėnesį.

Nuo 2014 metų gruodžio mėnesio Baltarusijos dujų perdirbimo įmonės teritorijoje Rečycoje jau dirba 3,75 MW galios fotovoltinė jėgainė, kurią pastatė „Belorusneft“.

Iš viso Baltarusijoje yra 31 saulės elektrinė, bendroji jų galia – 41 MW. Pagal valstybinę programą „Energijos taupymas“ iki 2020 metų Baltarusijoje planuojama statyti saulės elektrinių, kurių bendroji galia bus ne mažesnė kaip 250 MW.

Žaliosios energijos daugės

Pasak asociacijos „Atsinaujinanti energetika“ vykdomojo direktoriaus Vladimiro Nistiuko, atsinaujinančių energijos šaltinių plėtra Baltarusijoje yra būtinybė.

„Kai kurie sako, kad paleidus atominę elektrinę bus galima pamiršti atsinaujinančią energetiką. Bet mes visada turime prisiminti, kad atsinaujinanti energetika – tai ne tik indėlis į šalies energetinį saugumą, bet tai dar ir indėlis į šalies ekonominį ir ekologinį saugumą. Todėl kas ką besakytų, atsinaujinančios energetikos plėtros procesas šalyje yra negrįžtamas“, – sakė V. Nistiukas.

Jis priminė, kad 2007 metų birželio 14 dieną prezidentui išleidus direktyvą „Dėl valstybės ekonominio saugumo stiprinimo prioritetinių krypčių“, Baltarusijoje veikė pora dešimčių hidroelektrinių ir viso labo dvi vėjo jėgainės.

„Šiandien skaičiai rodo, kad atsinaujinanti energetika žengia į priekį septynmyliais žingsniais“, – sakė V. Nistiukas.

Pasak jo, Baltarusijoje veikia daugiau nei 3,8 tūkst. objektų, kurių instaliuotoji galia 6,2 tūkst. MW ir kurie gamina elektrą ir šiluminę energiją iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Iš to skaičiaus - 31 saulės elektrinė, 17 biodujų jėgainių, 66 vėjo jėgainių, ir t. t.

„Tai rodo, kad šiandien šalyje viskas dirba. Ir, svarbiausia, kad dar papildomai skirta kvotų, ir pagal valstybinių institucijų paskaičiavimus iki 2020 metų mes pasieksime, kad būtų papildomai instaliuota 900 MW galios be mažų kogeneracijos jėgainių (kogeneracija vadinama šiluminės ir elektros energijos gamyba vienu metu, kai abi energijos rūšys yra panaudojamos. – Red.) ir malkomis kūrenamų katilinių“, – sakė asociacijos „Atsinaujinanti energetika“ vykdomasis direktorius.

Iki šių metų pradžios atsinaujinančių energijos šaltinių dalis Baltarusijos bendrajame energetinių išteklių vartojime buvo 5,5 procento. Bendrame atsinaujinančių energijos šaltinių balanse malkos sudaro 54,1 proc., medienos skiedros kurui – 25,5 proc., medienos atliekos – 13,1 proc., vandens energija – 1,7 proc., vėjo energija – 0,6 procento.

Iki 2020 metų atsinaujinančių energijos šaltinių dalį bendrajame energetinių išteklių vartojime planuojama padidinti iki 6 procentų, baigia straipsnį A. Jarošievičius portale Naviny.by.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Leonas Grybauskas
(18)
(3)
(15)

Komentarai (4)