Stebėkite žvaigždes ir kartu pasitikrinkite regėjimą. Tai įmanoma - išbandykite patys  (1)

Mažas ir atviras žvaigždžių spiečius, pavadinimu Mesjė 45, yra nutolęs nuo Žemės per maždaug 440 šviesmečių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra arčiausiai Žemės esantis žvaigždžių spiečius. Šiauriniame pusrutulyje šį žvaigždžių spiečių galime pamatyti plika akimi rugpjūtį arba žiemą.

Mesjė 45 žvaigždės yra jaunos ir ryškiai mėlynos. Tai reiškia, jog jos yra labai didelės ir itin karštos. Sakydami jaunos, turime omenyje maždaug 100 milijonų metų senumo, arba 40 kartų jaunesnės už mūsų Saulę.

Nuotraukoje matomos mėlynos spalvos „dėmės“ rodo, kad spiečių vis dar supa jo susikūrimo ūkas, kuris sparčiai sklaidosi dėl žvaigždžių radiacinio slėgio. Dėl keistos formos, šis žvaigždžių spiečius kartais painiojamas su nedideliu žvaigždynu.

Tūkstančius metų šis žvaigždynas buvo naudojamas akims patikrinti. Kareiviai, kurie galėdavo matyti 7 ryškiausias žvaigždes, gaudavo žvalgų ar lankininkų pozicijas mūšiuose. Tuo metu žvaigždžių neįžiūrintys, prastesnį regėjimą turintys kareiviai gaudavo kitus darbus.

Pasitikrinti akis žiūrėdami į Mesjė 45 žvaigždyną galite ir jūs. Jeigu matote 7 ryškiausias žvaigždes, jūsų regėjimas yra geras – 20/20. Jeigu matote mažiau nei 4 žvaigždes, jums reikėtų apsilankyti pas okulistą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai (1)