Štai jums ir saugioji Švedija: viename mieste nusikalstamumas toks, kad gyventojai net bijo kviesti policiją  (4)

Trečiasis pagal dydį Švedijos miestas Malmė niekada nebuvo labai saugus. Tačiau dabar padėtis tokia bloga, kad Malmės policijos vadovas Stefanas Sinteusas net kreipėsi į miestiečius atviru laišku: „Padėkite mums. Padėkite mums susitvarkyti su problemomis. Bendradarbiaukite su mumis.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo Vokietijos dienraštis „Bild“, Malmės gyventojai jau nebesijaučia saugiai, nes mieste kilo didžiulė smurto banga, o į kai kuriuos rajonus geriau nekelti kojos – ten gyvenantys žmonės bijo net kviesti policiją. Tokie rajonai – Rozengardo ir Sevedo. Juose atvirai pardavinėjami kvaišalai, siautėja gaujos, įvykdoma galybė apiplėšimų. Čia daugiausia gyvena migrantai, o kas antras gyventojas neturi darbo.

„Į Sevedą visada vykstame dviem automobiliais. Pirmasis atsiliepia į iškvietimą, o antrasis pridengia pirmąjį. Į mus mėto akmenis, butelius. Malmėje svarbu pajausti gatves ir suvokti, kur konkrečiu metu geriau nevažiuoti“, – „Bild“ teigė policininkas Jonathanas Erstrandas.

Tuo metu Sevedo gyventojas Fredrikas Malmbergas nuolat girdi grasinimų su juo susidoroti. Daugiabutyje, kuriame jis gyvena, jaunuolių gaujos pardavinėja narkotikus ir jau yra okupavusios rūsį bei skalbyklą. Malmės policijos vadas S.Sinteusas savo komentare regioniniam laikraščiui „Sydsvenskan“ rašo apie „didžiulių proporcijų smurto spiralę“.

Miesto policija šiuo metu tiria 11 nužudymų ir dar apie 80 pasikėsinimų nužudyti. Tyrėjus ypač apstulbino du nusikaltimai, kai gruodį buvo nušautas 24 metų odontologas, o vasario pradžioje – 16-metis moksleivis. Šią savaitę Malmėje taip pat sunkiai sužeistas sniegą nuo šaligatvių valęs šlavėjas.

Visos šios aukos, kaip skelbiama, niekuo nesusijusios su nusikalstama veikla, ir neturėjo priešų. Malmėje net kuždamasi, kad mieste galbūt siautėja žudikas maniakas. Ne pirmas – 2009–2010 metais čia veikė Peteris Mangsas, kuris taikiniais rinkosi migrantus ir du jų nužudė.

„Rozengardas – vieta, kur žmonėms, gyvenantiems kituose rajonuose, nėra ko užklysti. Pats mačiau, kaip mano draugai padegė automobilį. Bandžiau juos atkalbėti, bet kitą dieną sudegė mano tėvo mašina“, – teigė 22-ejų Navidas.

Šis jaunuolis gimė Švedijoje, o jo tėvai palestiniečiai į šalį atvyko prieš 40 metų. „Chuliganai Rozengarde žino, kad niekuo nerizikuoja ir kad niekas jų nesučiups, nes policijai trūksta pajėgų. Nesuprantu, kodėl valdžia pabėgėlius atkėlė būtent čia, kur jie tikrai taps nusikaltėliais. Žmones reikėtų apgyvendinti rajonuose, kur jų kaimynai būtų etniniai švedai ir kur jie turėtų šansų integruotis“, – kalbėjo Navidas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(76)
(8)
(68)

Komentarai (4)