Tai būtų skandalas medicinoje: antibiotikai skatina vėžio atsiradimą?  (5)

Žmonėms, kurie ilgai vartoja antibiotikus, gresia didesnė rizika, kad žarnyne išsivystys dariniai, galintys peraugti į piktybinius navikus, teigiama naujame tyrime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjų teigimu, tai dar vienas įrodymas, kad žarnyno bakterijų įvairovė gali turėti įtakos navikų formavimuisi.

Tyrimo išvados paskelbtos leidinyje „Gut“.

Ekspertai įspėja, kad tai preliminarios išvados, ir prieš nurodant žmonėms nevartoti antibiotikų, reikia atlikti daugiau tyrimų.

„Kenksmingi mikroorganizmai“

Žarnyno polipai – nedideli dariniai ant žarnyno sienelių, pasitaiko gana dažnai – apytikriai 15-20 proc. Jungtinės Karalystės gyventojų.

Daugeliu atvejų jie nesukelia didesnių simptomų ir nesupiktybėja, bet kai kurie, jei laiku nepastebimi ir negydomi, tampa vėžiniais navikais.

Šiame tyrime mokslininkai išanalizavo 16600 medicinos seselių, dalyvavusių ilgalaikiame JAV klinikiniame bandyme „Medicinos seselių sveikatos tyrimas“, duomenis. Paaiškėjo, kad medicinos seserims, kurios būdamos 20-39 m. du mėnesius ar ilgiau vartojo antibiotikus, vėliau gyvenime dažniau būdavo diagnozuojami tam tikri žarnyno polipai, vadinami adenomomis, palyginus su tais žmonėmis, kurie nurodytame amžiuje antibiotikų taip ilgai nevartojo.

O tiems pacientams, kurie tarp 30-50 m. du mėnesius vartojo antibiotikus, po kelių dešimtmečių daug dažniau buvo diagnozuojama adenoma. Tyrime nenagrinėjama, kiek polipų supiktybėjo. Autoriai teigia, kad tyrimas negali įrodyti, kad antibiotikai sukelia vėžį, ir pripažįsta, kad svarbų vaidmenį gali vaidinti ir bakterijos, nuo kurių antibiotikai ir yra skiriami.

Tačiau pasak jų, rastas tikėtinas biologinis šios sąsajos paaiškinimas.

Leidinyje „Gut“ paskelbtame straipsnyje jie rašo: „Antibiotikai iš esmės pakeičia žarnyno mikrobiomą, nes sumažina bakterijų įvairovę ir kiekį, taip pat sumažina atsparumą virusams.“

„Visa tai gali turėti lemiamos įtakos žarnyno vėžio vystymuisi, be to, mikroorganizmai, prieš kuriuos skiriami antibiotikai, gali sukelti uždegimą, o šie, kaip žinoma, didina žarnyno vėžio riziką.“

Jie pridūrė: „Šios išvados, jei jas patvirtins kiti tyrimai, nurodo, kad reikėtų sumažinti antibiotikų vartojimą ir veiksnius, kurie sukelia uždegimą, ir kurie gali paskatinti navikų atsiradimą.“

„Rizika nedidelė ir kintanti“

Imunologijos ekspertė iš Mančesterio universiteto dr. Sheena Cruickshank sako, kad mūsų sveikatai gali pakenkti įvairūs veiksniai, kurie sutrikdo žarnyno bakterijų pusiausvyrą – pasikeitusi mityba, uždegimai ir antibiotikų vartojimas.

Tačiau, pasak jos, labai sunku pasakyti, ar šio tyrimo kontekste derėtų nuodugniau ištirti kitus veiksnius, pavyzdžiui, mitybą.

Ji pridūrė: „Šio tyrimo išvados parodo, kad rizika yra nedidelė ir kintanti. Nors surinkti duomenys papildo jau turimas žinias apie žarnyno bakterijų svarbą, nenorėčiau rekomenduoti žmonėms visai nevartoti antibiotikų. Antibiotikai labai svarbūs gydant bakterines infekcijas, jei jie yra parenkami ir vartojami tinkamai, gali išgelbėti gyvybę.“

Kas padidina žarnyno vėžio riziką?

Žarnyno vėžio riziką gali padidinti mityba, kurioje gausu raudonos ar perdirbtos mėsos ir mažai ląstelienos, teigia Didžiosios Britanijos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) ekspertai.

Pasak NHS ekspertų, žarnyno vėžys būdingesnis žmonėms, kurie yra nutukę arba turi antsvorio, taip pat neaktyviems žmonėms.

Alkoholio vartojimas ir rūkymas taip pat padidina žarnyno vėžio riziką. Be to, žarnyno vėžio rizika didesnė tiems žmonėms, kurių šeimoje būta šio vėžio atvejų.

O jei pacientui išrašytas ilgalaikis antibiotikų kursas?

Sveikatos informacijos pareigūnė JK vėžio tyrimų centre dr. Jasmine Just pasakė BBC: „Šis tyrimas dar labai ankstyvoje stadijoje, todėl dar per anksti daryti galutines išvadas.

„Pacientai, kuriems antibiotikai išrašyti dėl medicininių priežasčių, turėtų ir toliau juos vartoti, o savo abejones aptarti su gydytoju.“

Dr. Sh. Cruickshank pridūrė, kad paskirto antibiotikų kurso – kuris tam tikromis aplinkybėmis gali išgelbėti gyvybę – be gydytojo nurodymų nutrakti negalima.

Kokia rizika?

Pasak ekspertų, žvelgiant į šio tyrimo išvadas sunku įvertinti konkretų pacientams gresiančios rizikos mastą, nes tyrime analizuojami vėžio pirmtakai, o ne paties vėžio atvejai. Žarnyno vėžio rizika priklauso nuo daugybės veiksnių – šeimoje užfiksuotų žarnyno vėžio atvejų, mitybos, alkoholio vartojimo ir rūkymo.

Dr. J. Just sako: „Iš šio tyrimo nėra aišku, kokios priežastys ir kokios pasekmės. Kol kas sakyti, kad egzistuoja konkreti rizika, dar per anksti. Bet šis tyrimas labai įdomus, jis patvirtina kitus tyrimus, kurių išvadose teigiama, kad mūsų sveikatai didelę įtaką turi žarnyne esantys mikrobai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (5)