Keliautojai, būkite atsargūs - plinta siaubinga parazitinė infekcija, kuomet kirmėlės apsigyvena žmonių smegenyse  ()

Tai skamba kaip epizodas iš siaubo filmo: kirmėlės įsigraužia į žmonių smegenis, sukelia beprotiškus skausmus ir pažeidžia nervų sistemą. Deja, visai realus parazitas šiuo metu kelia daug rūpesčių JAV medikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai neseniai paslaptingos kirmėlės pradėjo kankinti JAV priklausančių Havajų salų gyventojus ir lankytojus.

Vien tik per tris praėjusius mėnesius JAV sveikatos žinybos pranešė apie šešis kritiškus pacientus, užsikrėtusius žiurkių plaučių kirmėlėmis (lot. angiostylus cantonensis), kai iki to laiko per paskutiniuosius dešimt metų nuo jų mirė tik du žmonės.

Didžiausią nerimą kelia skausminga ligos eiga. Tiesa, dauguma žmonių sugeba išsigydyti nuo šių parazitų, tačiau ypač sunkiais atvejais kirmėlių lervos įsismelkia į nervų sistemą ir smegenis. Prasideda smegenų uždegimas, ligonį kakina nepaprastai stiprūs galvos skausmai, drebulys, karščiavimas, jis apkursta. Tokiais atvejais pacientai miršta.

Lervos žiurkių išmatose

Pagrindiniai siūlo pavidalo kirmėlių „šeimininkai“ yra žiurkės. Per jų išmatas parazitai paplinta po aplinką. Užsikrečia sraigės, krabai, vėžiai, žuvys ir varlės. Pastarieji gyvūnai platina parazitus toliau. Žmogus užsikrečia kirmėlėmis, kai suvalgo nešvarų vaisių ar daržovę arba kontaktuoja su minėtais gyvūnais.

Naujienų portalas „Honolulu Civil Beat“ aprašė vieną pacientę, užsikrėtusią „siaubo liga – žiurkių plaučių kirmėlių infekcija“. Gydytojai sugebėjo nustatyti teisingą diagnozę tik po to, kai 47 metų moteris kelias dienas nesėkmingai buvo gydoma nuo gripo.

Savo iškentėtus skausmus moteris apibūdino taip: „Atrodė, kad kažkas su ilga adata bado man galvą, įsmeigia ją nuo viršugalvio ir duria gilyn link kairės ausies, tada link smilkinių, tada iš nugaros į priekį, link dešinės akies.“ Akies skausmą moteris suvokė kaip balto žaibo trenksmus.

Nėra jokių specifinių gydymo metodų

„Jaučiau, kad parazitai apsigyveno smegenyse ir ten juda“, – taip aprašė savo kančią trijų vaikų motina, apsilankiusi Havajuose. Jokio specialaus gydymo nuo šių parazitų kol kas nėra. Medikai skiria pacientams tik antibiotikų nuo infekcijos ir skausmą slopinančių vaistų. Visą mėnesį nuo užsikrėtimo dienos moteris kentėjo labai stiprius skausmus ir buvo praradusi klausą. Dar ir dabar jai reikia kitų pagalbos, kad galėtų paeiti.

Labiausiai nuo šios infekcijos kenčia Maui – antrosios pagal dydį Havajų archipelago salos – gyventojai. Sveikatos apsaugos tarnybos įspėja žmones, kad reikia labai kruopščiai plauti iš lauko parsineštus produktus. Su naktinėmis sraigėmis, kurios įtariamos dėl parazitų pernešimo ant vaisių ir daržovių, salos valdžia intensyviai kovoja. Nustatyta, kad 80 procentų šių gyvūnų yra pavojingų lervų nešiotojai.

Pirmasis žiurkių plaučių kirmėlių infekcijos atvejis buvo užfiksuotas 1940 metais Taivane. Šiais visuotinės globalizacijos laikais parazitai gali lengvai patekti net į atokiausias šalis – dažniausiai per gėlo vandens atsargas, kurios paprastai plukdomos laivuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()