Pagaliau pasiektas ilgai lauktas proveržis - didelių pastangų, išradingumo ir naujausių technologijų dėka išsiaiškinta, kaip boružės susilanksto sparnus (Video)  ()

Pagaliau! Pagaliau mokslininkai atsakė į labai svarbų klausimą, kurio niekad neuždavė - kaip boružės susilanksto savo sparnus? Galima juoktis iš šio tyrimo ir didelių pastangų, kurių prireikė, kad į klausimą būtų atsakyta, bet galvosūkis tikrai nebuvo lengvas. Boružės sparnai yra gerokai didesni už juos dengiančius šarvus, todėl sulėtinti vaizdo įrašai atskleidžia iki šiol nematytą procesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai visi esate matę, kaip boružės ruošiasi skrydžiui. Iš pradžių pakyla sparnus dengiantys šarvai, o tuomet išsilanksto pakankamai dideli sparnai. Vėliau nutūpusios boružės sparnus sulanksto ir paslepia po ryškiai raudonu taškuotu apvalkalu. Gali pasirodyti, kad sparnai yra tiesiog suglamžomi, bet yra ne visai taip.

Mokslininkai iš Tokijo Universiteto nusprendė patyrinėti kaip boružės susilanksto savo sparnus, nes yra žinoma, kad šis būdas yra gana įmantrus. Mokslininkai jau seniai žino, kad boružių sparnai nėra sulankstomi vėduoklės principu, tačiau greitai pranyksta po kietu šarvo kiautu. Boružės nėra labai vikrios ore, tačiau jų sparnai yra pakankamai stiprūs išlaikyti nelengvą vabalą. Todėl mokslininkai pasitelkė itin greitas kameras, kompiuterinę tomografiją ir kelis daiktus iš grožio prekių parduotuvės, kad pagaliau išsiaiškintų, kaip boružė susilanksto savo sparnus.

Tirti boružių sparnus nėra lengva, nes jos, priešingai ne daug kitų vabalų, iš pradžių uždaro apsaugą ir tik tada po ja pakiša savo sparnus. Net pasitelkus itin greitas kameras nieko pamatyti neįmanoma. Todėl mokslininkai boružių sparnų apsaugą pakeitė permatoma medžiaga, dažnai naudojama nagams pagražinti. Mokslininkai pagaliau pamatė, kaip sparnai yra sulankstomi.

Procesas primena origami. Mokslininkai netgi pasitelkė origami popierių, kad jį geriau atvaizduotų. Boružės sparnas yra lenkiamas keliose vietose, o tada yra atsargiai patraukiamas po kietu raudonu šarvu. Viskas sulėtintame vaizdo įraše atrodo maždaug taip:

Mokslininkai tikrai nustebo, matydami, koks sudėtingas šis sparnų lankstymo būdas. Tačiau jau dabar jie galvoja, kad žmonės iš jo gali pasimokyti. Pavyzdžiui, kurdami skėčius ar dirbtinius palydovus. Boružės sparnų tvirtumas išlaikomas todėl, kad per juos eina keli linkiai, kurie niekada nėra ištiesinami. Principas panašus į matavimo ruletės juostą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(47)
(1)
(46)

Komentarai ()

Susijusios žymos: