Grožio miegas - mitas ar tikrovė? Mokslininkai pagaliau pateikė savo atsakymą, kas tai yra ir kaip tai veikia žmogų  ()

Tikriausiai daug kartų esate girdėję apie grožio miegą. Bet ar jis tikrai egzistuoja? Ar gerai išsimiegoję žmonės kitiems tikrai atrodo gražesni?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Posakis „mieganti gražuolė“, pasirodo, ne iš piršto laužtas. Mokslininkai įrodė, kad jis tikrai teisingas, rašo BBC.com.

Naujausias tyrimas parodė, kad žmonės, kuriems trūksta miego, aplinkiniams atrodo mažiau patrauklūs.

Pakanka vos poros blogų naktų, kad žmogus atrodytų kur kas negražesnis, o tamsūs ratilai po akimis ir patinę vokai kitus net gali atbaidyti nuo noro su jumis bendrauti.

Mokslininkai paprašė 25 studentų (vyrų ir moterų) sudalyvauti jų miego eksperimente. Dvi naktis iš eilės jie turėjo kokybiškai išsimiegoti, o po savaitės dvi naktis iš eilės jie galėjo miegoti tik po 4 valandas per naktį.

Po abiejų eksperimento dalių tyrėjai nufotografavo eksperimente dalyvavusius studentus, nenaudojant jokio makiažo.

Tuomet mokslininkai apklausė 122 Švedijos sostinėje Stokholme sutiktus žmones, prašydami jų įvertinti nuotraukose matomų žmonių patrauklumą, sveikatą, mieguistumą ir patikimumą. Žmonės turėjo atsakyti ir į klausimą, kaip labai jie norėtų su nuotraukoje matomu žmogumi pabendrauti.

Apklaustieji labai tiksliai pastebėdavo tuos, kurie buvo pervargę, ir vertino šiuos studentus kaip mažiau patrauklius, mažiau sveikus, be to, dauguma teigė, kad būtų linkę mažiau bendrauti su studentais, kurie nuotraukoje atrodė pavargę.

Karolinskos instituto mokslininkų teigimu, nesveikai atrodantis veidas, nesvarbu, ar dėl miego trūkumo, ar dėl kitų priežasčių, kitiems žmonėms galimai aktyvuoja „ligos vengimo“ mechanizmą. Kitaip tariant, niekas nenori bendrauti su tais, kurie gali sirgti, tuo tarpu energingas ir gerai atrodantis žmogus dažniausiai atrodo patrauklus ir žavingas.

Psichologijos ekspertė dr. Gayle Brewer teigia, jog „patrauklumo vertinimas dažnai yra nesąmoningas, tačiau tai darome mes visi ir sugebame pastebėti net ir menkiausias užuominas, kurios mums leidžia suprasti, ar kažkas atrodo pavargęs ar nesveikas“.

Šis tyrimas – puikus įrodymas, koks svarbus žmogui yra miegas. Ne tik gerai savijautai, bet ir grožiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()