Galingieji vikingai - tik mitas: realybėje jokių raguotų šalmų, buvo alkani vargdieniai ir tai dar ne viskas  (5)

Žmonės paprastai vadovaujasi stereotipais ir vikingus įsivaizduoja kaip bebaimius didvyrius, tačiau kasdienis vikingų gyvenimas vargu ar priminė paplitusias legendas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip sako neseniai Švedijos sostinėje duris atvėrusio šiuolaikiško ir interaktyvaus Vikingų muziejaus archeologas ir iliustratorius Matsas Vanehemas.

Neseniai Stokholme atidaryto „Vikingaliv“ muziejaus žvaigždė – realaus ūgio vikingas. Jis sukurtas remiantis iš senos kaukolės išgauta DNR. Greičiausiai tai buvo paprastas žemdirbys, ir, nors jis nepanašus į kino filmuose ar televizijoje vaizduojamus skandivavus, taip tikriausiai ir atrodė vikingai.

„Dažniausias klaidingas įsivaizdavimas – ragai ant šalmų. Galiu pasakyti: nesame radę nė vieno šalmo su ragais“, – pasakoja archeologas.

Muziejuje galima apžiūrėti, kaip vikingų gyvenimas atrodė 963-iaisiais mūsų eros metais. Lankytojai drauge su vikingų šeima gali išgyventi badmetį, prekybą vergais, triukšmingas peštynes ir šventes.

Anot archeologo, daugelį tikriausiai nustebintų faktas, kad net vikingų moterys galėjo būti karės, tokios moterys būdavo labai gerbiamos.

Vikingų gyvenimą tyrinėjantis M. Vanehemas pastebi, kad tais laikais gyvenimas nebuvo labai sveikas. Paprastai vikingai ilgai negyvendavo ir aukšti neužaugdavo, mirdavo iš bado ir nuo ligų. Nors apie vikingus vis dar žinome palyginti nedaug, jų reputacija tikrai pranoko realybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(58)
(13)
(45)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: