Štai kaip iš tikro atrodė legendiniai gyvūnai, apie kuriuos sekamos sakmės ir kuriamos pasakos  ()

Daug metų mokslininkai manė, kad Sibiro vienaragis – žinduolis, labiau primenantis raganosį, nei žirgą – išnyko prieš 350 000 metų. Tačiau neseniai Kazachstane rasta puikiai išsilaikiusi kaukolė paneigė šią prielaidą. Pasirodo, šie įspūdingi sutvėrimai išnyko „vos“ prieš 29 000 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi prieš dešimtis tūkstančių metų Europoje vaikščiojo vienaragiai, tačiau jie tikrai nepriminė tų vienaragių, apie kuriuos pasakojama knygutėse vaikams. Tikrasis vienaragis (Elasmotherium sibiricum) buvo plaukuotas ir didelis sutvėrimas, panašus į raganosį, tačiau nuo pastarojo skyrėsi tuo, jog turėjo ragą ant kaktos.

Anot ankstyvųjų aprašymų, Sibiro vienaragis buvo 2 metrų aukščio, 4,5 metro ilgio ir svėrė 4 tonas. Šiais duomenimis jis buvo artimesnis mamutui, o ne žirgui. Nepaisant įspūdingų duomenų, vienaragis greičiausiai buvo žolėdis.  Naujai rasta kaukolė, kuri yra itin geros būklės, buvo rasta Pavlodaro regione, Kazachstane.
 

Mokslininkai iš Tomsko universiteto sugebėjo išsiaiškinti, kad šiai kaukolei yra 29 000 metų. Sprendžiant iš kaukolės būklės ir dydžio, ji greičiausiai priklausė senam patinui, tačiau jo mirties priežastys nėra aiškios.  Mokslininkams ramybės neduoda klausimas, kaip šis vienaragis išgyveno žymiai ilgiau nei tie, kurie išmirė prieš šimtus tūkstančių metų.

Mokslininkų manymu, nutiko dėl to, kad vakarų Sibiras dėl savo atšiaurių sąlygų leido šiam sutvėrimui užsigrūdinti ir išgyventi žymiai ilgesnį laikotarpį nei jo giminaičiams, gyvenusiems piečiau esančiuose regionuose.  Mokslininkų komanda viliasi, kad šis atradimas leis jiems geriau suprasti, kaip aplinkos sąlygos veikia gyvūnų išnykimą.

Žinant, kaip viena ar kita rūšis sugebėjo taip ilgai išgyventi ir kas potencialiai lėmė jos išnykimą, leis mums geriau išsaugoti gyvūnų rūšis ateityje, jeigu klimato sąlygos taptų ne tokios palankios gyvybei. 

Šaltinis: Sciencealert.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: