Saulėje įvyko didžiausias blyksnis per 12 metų ir jis paveikė Žemę  (1)

Saulėje įvykęs didžiulis blyksnis sutrikdė komunikacijas Žemėje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-09-07 Saulėje įvyko didžiausias blyksnis per 12 metų ir jis paveikė Žemę  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, tai buvo du X klasės žybsniai, įvykę rugsėjo 6 dienos rytą EDT (Lietuva −7 valandos). Tai didžiausios klasės žybsniai, ir didžiausi sprogimai Saulės sistemoje, kurių plazmos kilpos dešimtis kartų didesnės už Žemę.

Pirmasis įvyko X2.2 žybsnis 5:10 EDT. Tada, po kelių valandų, 8:03, žybtelėjo X9.3 monstras, didžiausias nuo 2005 metų. Vainikinės masės pliūpsnį (VMP) galima matyti animuotame gif paveiksliuke žemiau.

Abu žybsniai radosi iš aktyvaus regiono AR 2673, kuris prieš kelias dienas sukūrė M klasės žybsnį. Iš dviejų dabar aktyvių Saulės dėmių regionų, abu žybsniai kilo iš mažesniojo – vos 7×9 Žemės dydžių.

Šis periodinis 11 metų Saulės aktyvumo ciklas prasidėjo 2008 metais. Jis buvo neįprastai ramus, Saulės dėmių aktyvumas buvo labai mažas. Bet nors dabar artėja ciklo minimumas, ramiausias ciklo periodas, aktyvumas gali pasireikšti. Ir dar koks.

Saulės žybsniai įdomiai veikia Žemę. Šis, pasak NOAA, išjungė aukšto dažnio radiją, ir sutrikdė mažo dažnio navigaciją.

VMP dalelės gali sukelti pašvaistes, nes jos sąveikauja su Žemės magnetosfera, tad stebėkite dangų, jos turėtų pasirodyti po kelių dienų.

Pastarasis X9 žybsnis įvyko 2006 metais, jo galia buvo X9.0. 2005 metais, stebėtas X17 klasės žybsnis. Didžiausias visų laikų Saulės žybsnis, X28 klasės, užfiksuotas 2003 metais. Laimei, jis nebuvo nukreiptas į Žemę statmenai, tad nepajutome visos jo galios. Tačiau jis sugebėjo perkrauti visus NASA Saulės jutiklius.

Saulės dėmių gyvavimo trukmė skiriasi. Užregistruota ilgiausiai išbuvusi dėmė išsilaikė maždaug šešis mėnesius, tad visai gali būti, kad iš AR 2673 dar ką nors išgirsime.

Michelle Starr
sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(4)
(23)

Komentarai (1)