Tyrimai rodo, kad kažkas glūdi po Antarktida ir tirpdo šio žemyno ledyną: NASA jau turi savo spėjimą  (7)

„Independent“ rašo, kad kažkas glūdi po Antarktida ir tirpdo šio žemyno ledyną. Dabar Jungtinių Amerikos Valstijų kosmoso agentūra NASA teigia, jog jai pavyko išsiaiškinti šios keistos šilumos šaltinį. Pasak NASA, tai yra nepaprastai karšta uoliena, tūnanti po Antarktida.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemės branduolio įkaitintas didžiulis uolienos luitas skleidžia šilumą, kuri sukelia ledyno paviršiaus tirpsmą ir jo įtrūkimus, dėl šios priežasties žemynas sparčiai mažėja bei kyla bendras jūros lygis visame pasaulyje.

Dar maždaug prieš 30 metų mokslininkai iš Kolorado Denverio universiteto teigė, jog Žemės mantijoje ties Antarktida gali būti susidariusios siauros srovės, kuriomis įkaitusios uolienos iš Žemės mantijos pakyla iki plutos ir į šią įsiremia.

Tai įprastai paaiškina tokius keistus reiškinius kaip vulkaninis aktyvumas bei susidaręs kupolas paviršiuje, kadangi įkaitusios uolienos stumia Žemės plutą į viršų. 

Tokie reiškiniai susidaro Havajuose ir Jeloustone, kur yra fiksuojamas didelis geoterminis aktyvumas, nepaisant to, ar regionas yra toli nuo tektoninės plokštės krašto, ar ne.

Dabar mokslininkai, pasinaudoję naujausiomis technologijomis, pabandė dar kartą pagrįsti šią teoriją ir atlikę modeliavimą priėjo išvadą, jog Antarktidą iš tiesų gali veikti požeminė įkaitusi uoliena, įsprausta į Žemės plutą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(75)
(7)
(68)

Komentarai (7)