30 dienų atsisakė vieno produkto, o rezultatai pranoko visus lūkesčius: rekomenduoja visiems, kam skauda galvą  ()

„Migrena – vienas iš labiausiai paplitusių sveikatos negalavimų pasaulyje, ji labiau paplitusi nei diabetas, epilepsija ir astma kartu sudėjus“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas. Daugelis net nenutuokia, kaip jos atsikratyti ir neįtaria, kad kaltas gali būti cukrus ir dirbtiniai saldikliai. Tuo įsitikino ir laidos herojė Viktorija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moterį kamavo nepakeliami galvos skausmai. Ji kelias dienas negalėdavo pakilti iš lovos, ją pykindavo. Tačiau vieną dieną ji nutarė imtis 30 dienų iššūkio be cukraus. Moteris ne tik šiek tiek sulieknėjo, pagražėjo jos šypsena ir oda, susitvarkė ir virškinimo problemos, o galvos skausmų neliko nė kvapo.

Kas sukelia galvos skausmus?

Galvos skausmus gali sukelti tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, kviečių ir pieno produktai, cukrus, alkoholis. Taip pat miego ciklo pokyčiai, jo trūkumas arba perteklius. Kalti gali būti ir hormonai bei hormoninių vaistų vartojimas. Migrena dažnai užklumpa moteris prieš arba per menstruacinį ciklą, nėštumo arba menopauzės laikotarpiu, teigia A. Unikauskas.

Be to, alergija ir jautrumas maisto produktams ar cheminėms medžiagoms bei stresas – dar vieni labai svarbūs migrenos sukėlėjai.

Anot laidos „Klauskite daktaro“ vedėjo, migreną gali išprovokuoti ryškios šviesos, fluorescencinės lempos, garsūs triukšmai ir stiprūs kvapai. Jie vadinami išoriniais stimuliatoriais.

Skaudėti galvą gali pradėti ir nepavalgius bei atsiradus vandens trūkumui, dėl oro ir aukščio pokyčių arba esant dideliam fiziniam krūviui, tad migrena kartais sukeliama intensyvios sporto treniruotės ar net sekso.

Venkite aspartamo ir mononatrio gliutamato

Aspartamas – plačiai naudojamas saldiklis, o mononatrio gliutamatas yra skonio ir aromato stipriklis. Pasak A. Unikausko, apsinuodijus metanoliu atsiranda pulsuojantis galvos skausmas, svaigimas, ūžimas ausyse, pykinimas, silpnumas ir t. t. Na, o jei po valgio pradeda skaudėti galvą, parausta oda, atsiranda šleikštulys, tai gali reikšti, kad suvartojote daug gliutamato turinčio maisto, įspėja specialistas.

Kaip išvengti sveikatos problemų?

„2010 metais atliktas tyrimas parodė, kad šešių savaičių trukmės mitybos apribojimas statistiškai sumažino galvos skausmus pacientams, kuriems diagnozuota migrena be auros“, – pasakoja A. Unikauskas.

Specialisto teigimu, ne visada galima kaltinti maisto netoleravimą ar alergiją. Tačiau lengviausias būdas, kuris gali padėti tai pastebėti – išsamus maisto dienoraščio rašymas. Na, o įtarus maisto produktus, kuriems galbūt esate alergiški, reikėtų juos pašalinti iš mitybos raciono ir stebėti, kaip organizmas reaguos ir ar pagerės simptomai.

„Pašalinkite visus gliuteno turinčius produktus, vartokite neperdirbtus, natūralius produktus, pašalinkite visus dirbtinius saldiklius, ypač aspartamą. Angliavandenius gauti turite iš daržovių ir šiek tiek iš vaisių, maistas turi būti iš kokybiškų vietinių šaltinių“, – pataria A. Unikauskas norintiems išvengti galvos skausmų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(7)
(5)
(2)

Komentarai ()