Kas tai per keistas padaras? Net ir mokslininkai tokio gyvio dar nėra regėję, o jo gyvenimo būdas ne ką mažiau stebinantis  (0)

Mokslininkai aptiko gyvūno, kuris atrodė kaip pingvino, anties ir gulbės hibridas – turėjo anties snapą, gulbės kaklą, bet vaikščiojo kaip pingvinas, fosiliją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir taip – tai buvo dinozauras. Skamba pernelyg keistai? Nepergyvenkite, lygiai taip pat jaučiasi ir paleontologai.

Šią savaitę žurnale „Nature“ buvo publikuotas tyrimas papasakojo apie keistąjį halszkaraptorių – tokį neįprastą dinozaurą, kad mokslininkai jį nori priskirti visiškai atskirai rūšiai.

„Jis ypatingas tuo, kad atrodė labai keistai. Jis nepanašus į jokį kitą iki šiol žinotą dinozaurą“, - „The Guardian“ teigia paleontologas ir tyrimo bendraautorius Vincentas Fernandezas.

Žąsies dydžio halszkaraptor escuilliei turėjo ilgą uodegą, riestą, elegantišką kaklą ir antišką snapą. Ir nors daugeliui šis padaras atrodo kaip paukštis, mokslininkai jį priskyrė nepaukštinių tipui.

Tiesą sakant, halszkaraptorius galima vadinti kitų garsių Kreidos periodo dinozaurų – velociraptorių – pusbroliais. Beje, šie pingvinčiagulbiai nebuvo tokie jau visiškai nekaltučiai, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – jie turėjo skustuvo aštrumo nagus ir krokodiliškus dantis.

Šis padaras įdomus  ne vien savo neįprasta išvaizda. Ne ką mažiau įdomus ir jo gyvenimo būdas: pasirodo, šis prieš 75 milijonų metų gyvenęs padaras vienodai gerai jautėsi tiek sausumoje, tiek vandenyje.

„Kiti dinozaurai – kaip, pavyzdžiui, spinozauras – įtariama, kartais, pagal galimybes pasmaguriaudavo žuvimis, bet čia pirmas kartas, kai aptikome rūšį, kuri atrodė kaip paukštis ir kurio gyvenimo būdas buvo neatsiejamas nuo vandens“, - teigia tyrimo bendraautorius Andrea Cau. - „Priekinių galūnių naudojamas vandenyje yra kažkas naujo dinozaurų tarpe“.

Pasinaudoję įrenginiu, vadinamu sinchrotronu (ir veikiančiu dalelių greitinimo principu), mokslininkai fosiliją nuskenavo ir sukūrė detalią, aukštos raiškos skeną – praktiškai virtualiai rekonstravo skeletą. „Bet esu tikras, kad atskleidėme dar tikrai ne visas šio dinozauro paslaptis“, - sako A.Cau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (0)