Netikėta hipotezė apie keistą kosminį objektą „Oumuamua“: „galbūt tai yra dirbtinai sukurtas zondas, atsiųstas nežemiškos civilizacijos“  (5)

Rusijos milijardierius Jurijus Milneris teigia, kad jeigu kosminė uoliena Oumuamua skleidžia kokius nors radijo signalus, jo komanda sugebės tai išsiaiškinti – ir rezultatus turės jau per kelias dienas, rašo „The Atlantic“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

100 mln. JAV dolerių dydžio „Breakthrough Listen“ fondo, kurio tikslas yra nežemiškos gyvybės paieškos, finansuotojas J. Milneris apie šį objektą sužinojo spalį, kai tik jis įskrido į Saulės sistemą ir nustebino astronomus.

Tolimą svečią savo teleskopais stebėjo visi pakankamai gerą įrangą turintys astronomai, norėję surinkti kiek įmanoma daugiau informacijos iki asteroidui iš regėjimo lauko išnykstant visiems laikams. Jų stebėjimai parodė, kad objektas tikrai nėra įprastas, o jo savybės, galima sakyti, gluminančios. Mokslininkai jau seniai prognozavo, kad vieną dieną mūsų Saulės sistemą aplankys tarpžvaigždinis svečias, bet nieko panašaus nesitikėjo.

„Kuo daugiau šį objektą tyrinėju, tuo labiau neįprastas jis atrodo, tad man kyla klausimas, kad galbūt tai yra dirbtinai sukurtas zondas, atsiųstas nežemiškos civilizacijos“, – laiške J. Milneriui rašė Harvardo universiteto (JAV) astronomijos fakulteto vadovas Avi Loebas.

Po dienos J. Milneris išsikvietė A.Loebą į savo namus Palo Alte. Jie susitiko praėjusį šeštadienį ir kalbėjosi apie Oumuamua asteroidą, kuris, išvertus iš havajiečių kalbos, reiškia „pasiuntinys“. A. Loebas išvardino asteroido keistenybes – ypač pabrėždamas jo pailgą formą, labiau primenančią cigarą ar adatą. Tai kosminėms uolienoms yra tikrai neįprasta savybė.

J. Milneriui pasirodė, jog astronomo pateikti argumentai yra pernelyg įdomūs, kad būtų ignoruojami, tad jis nusprendė pažvelgti iš arčiau.

Pirmadienį „Breakthrough Listen“ fondas paskelbė, kad jau šią savaitę pradės Oumuamua stebėjimą naudojant Vakarų Virdžinijos valstijoje esantį Green Bank teleskopą. Tarpžvaigždinis asteroidas dabar nuo mūsų nutolęs maždaug dukart didesniu atstumu, nei esame nutolę nuo Saulės ir juda 38,3 km/s greičiu Žemės atžvilgiu. Esant tokiam atstumui Green Bank teleskopas gali užfiksuoti netgi sunkiausiai pastebimų dažnių spindulius. Teleskopui turėtų pakakti minutės, kad užfiksuotų tokį signalą, kaip nuo mobiliojo telefono sklindančios elektromagnetinės bangos. Tad jeigu Oumuamua kažkokius signalus siunčia, juos tikrai užfiksuosime.

Kaip ir visuomet, tikimybė aptikti nežemišką civilizaciją yra labai nedidelė. Tačiau ir ne nulis. O J.Milneris mano, kad turėtume patikrinti – bent jau grynai apsidraudimui – kol asteroidas nenutolo tiek, kad jo nebūtų įmanoma įžiūrėti. Ateinančiais metais asteroidas kirs Jupiterio orbitą, o 2020 m. praskris ir pro Plutoną.

„Ar jis būtų dirbtinis, ar ne – neabejotinai sužinosime daugiau apie šį objektą“, – sakė J. Milneris.

Tikėtina, kad už J. Milnerio pinigus gautais rezultatais pasidžiaugs ir daugybė kitų astronomų, kurie nežinojo kaip vertinti šį keistą kosminį akmenį, nepasiduodantį jokioms ankstesnėms prognozėms apie greitai judančių tarpžvaigždinių objektų savybes.

Pirmasis asteroidą pastebėjęs teleskopas buvo Pan-STARRS, esantis Havajuose. Jo greitis ir orbita rodė, kad asteroido judėjimo krypties nelemia Saulės gravitacija, vadinasi, jis yra ne iš mūsų Saulės sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(37)
(1)
(36)

Komentarai (5)