Dzūkijos miškuose - voveraitės, bet vietiniai jų nerenka. Kodėl?  ()

Miške šalia Pamerkių kaimo (Varėnos r.) dar galima prisirinkti voveraičių, kelmučių, bet vietos gyventojai jų neliečia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vietiniai yra  įsitikinę, kad grybai dabar - nuodingi. Iš Pamerkių miško šiomis dienomis galima parsinešti bent pusę pintinės voveraičių. Nesunku prisirinkti ir kelmučių, dar matyti vienas kitas gudukas.

Bet Pamerkiuose gyvenančio Vytauto tokios gamtos dovanos neviliojo: „Grybų užteko, prisirinkome per vasarą, rudenį. Tai dabar niekas iš kaimo jų nesivaiko.“

Kaimo gyventojai įsitikinę, kad tokiu metu dygstantys grybai prikaupia daug nuodingų medžiagų. Vis dėlto jie pastebėjo, kad miškuose grybauja ne vienas atvykėlis. Ant uogienojų dar galima rasti nemažai bruknių. Kol kas žiema gyvūnams nesunki, tad jie praminta ir be uogų.

Tuo metu portalui lrytas.lt Algis pasakojo, kad važiuodamas iš Anykščių link Ukmergės draugo įkalbėtas sustojo miške pagrybauti. Žiemos laimikis buvo 500 gramų voveraičių.

Vis dėlto mikologai rinkti ir valgyti grybų po šalnų nerekomenduoja ir net įspėja, kad jie gali būti nuodingi. „Sušalęs ir atšilęs grybas – tai tas pat kaip atšilusi užšaldyta mėsa. Nesveika, o kartais net kenksminga“, – aiškino Botanikos instituto mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė.

Nors pirmosiomis sausio dienomis vyrauja teigiama temperatūra, reikėtų nepamiršti, kad anksčiau termometrų stulpeliai nekart buvo nukritę žemiau nulio.

O Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojo Jono Kasparavičiaus tokie laimikiai žiemą nė kiek nestebina. Mat pirmieji šalčiai – tai dar ne grybų sezono pabaiga.

Nors grybų tokiu metu smarkiai sumažėja, dygti atšilus orams dauguma jų, ypač tie, kurie auga vėlyvą rudenį, nenustoja. Vis dėlto mikologas yra pastebėjęs, kad tokiu metu grybai auga ne kiekviename miške.

Todėl voveraitės, jeigu smarkiau nepašals ir nepasnigs, iš miškų tikrai nedings. Gali būti, kad miškuose jų pavyks rasti ir per atlydį. Tačiau baravykams tokie orai netinka, todėl šiuo metu jie nedygsta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(6)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: