NASA paskelbė naujausius duomenis, kas Žemėje darosi su ozono sluoksniu: tokie dalykai stebimi pirmą kartą per pastaruosius metus (Video)  (3)

Mokslininkai, naudodami tiesioginius ozono sluoksnio stebėjimo palydovų duomenis, pirmą kartą parodė, kad ozoną naikinančių chloro junginių kiekis mažėja ir dėl to mažiau nyksta ozono sluoksnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Matavimai rodo, kad dėl tarptautinio chloro-fluoro angliavandenilių (CFC) naudojimo draudimo žiemą ozono sluoksnis virš Antarktidos suplonėjo 20 proc. mažiau nei 2005 metais – tais metais buvo atlikti pirmieji chloro ir ozono lygio matavimai NASA „Aura“ palydovu, rašoma phys.org.

„Mes labai aiškiai matome, kad dėl sumažėjusio chloro vartojimo ozono sluoksnis nyksta daug lėčiau“, – sakė NASA dirbanti mokslininkė Susan Strahan.

Ozono sluoksnis saugo Žemę nuo biologiškai labai aktyvios ultravioletinės spinduliuotės.

Ozono sluoksnio plonėjimas labai pavojingas, nes išauga pavojus susirgti odos vėžiu, katarakta, silpnėja augalų ir gyvūnų imuninė sistema, nyksta planktonas ir žuvų mailius, mažėja žemės ūkio kultūrų derliai, susidaro rūgštūs lietūs.

1996 metais Nobelio premija buvo paskirta mokslininkams F. Raulandui, N. Mosinai (JAV) P. Krutcenui (VFR), kurie dar 1970 metais paskelbė, kad ozono sluoksnį ardo (plonina) freonai – chloro, fluoro, bromo angliavandeniliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(37)
(5)
(32)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: