10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–02–19)  ()

Elektroninė oda; Vienas kraujas; Robotarakonai; Proto pataisos; Skrudučio grafenas; Aiškus vaizdas; Bitkoinai prieš ateivius; Pietų vandenyno gyvybė; Tikslusis laikrodis lauke; Starmano skrydžio prognozės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-02-19 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–02–19)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Japonų tyrėjai sukūrė itin ploną, labai elastišką ekraną

Naujas itin plonas elastiškas, puikiai ant odos derantis ekranas gali atvaizduoti ant odos pritvirtintų, orui pralaidžių elektrodų jutikliais matuojamos elektrokardiogramos bangas. Apjungtas su bevieliu komunikavimo moduliu, ši integruotas biomedicininių jutiklių sistema, vadinamoji „odos elektronika“, biometrinius duomenis gali perduoti į debesų kompiuteriją.

techxplore.com

2:
  Genetiniai duomenys rodo, kad pasaulis buvo apgyvendintas iš vienos vietos

Trys 787 žmonių genomų tyrimai parodė, kad didžioji dalis neafrikietiškosios pasaulio DNR yra iš vieno žmonių išėjimo iš Afrikos prieš 50 000 – 80 000 metų.
Nė viena studija nerodė geno, kuris atsakingas už šių senovės žmonių spartesnę raidą, tad veikiausiai tai lėmė aplinka, gyvenimo būdas ir kiti faktoriai.

futurism.com

3:
  Mokslininkai iš tarakonų mokosi kurti geriau ropojančius ir laipiojančius robotus

Kalifornijos universiteto Berklyje mokslininkų komanda sukūrė robotą, galintį darbuotis vos pusės jo dydžio erdvėje. Tokie robotai galės pasitarnauti, žvalgant žemės drebėjimų ar kitų nelaimių sugriautų pastatų griuvėsiuose įkalintus žmones.

interestingengineering.comtechnologijos.lt

4:
  CRISPR pataisyta genetinė mokymosi sutrikimo priežastis

CRISPR genų redagavimo technika žmogaus smegenų ląstelių kultūroje pataisyta genetinė intelektualinio neįgalumo forma. Panaudojus tokią techniką smegenyse, būtų galima pataisyti įvairius genetinius sutrikimus.
Trapaus X sindromas yra dažniausia paveldėto intelektualinio neįgalumo forma, paveikianti 1/4000 vyrų ir 1/6000 moterų. Ją sukelia deaktyvuota FMR1 geno versija, ir pasireiškia lėtu mokymusi ir elgesio problemomis, tokiomis, kaip hiperaktyvumas ir dėmesio sutrikimas.

www.newscientist.com

5:
  Mokslininkai lazeriu kuria grafeno struktūras ant organinių medžiagų, taip pat ir skrudučio

Rice universiteto mokslininkai pademonstravo kaip lazeriu grafenas gali būti sukuriamas ant įvairių paviršių. Paderinus lazerio veikimą, jo veikiama organinė medžiaga irsta ne amorfine anglimi, o elektrai laidžiu grafenu, kuris gali būti panaudotas įvairiems tikslams, pavyzdžiui, vietoje įprastų etikečių.

interestingengineering.com




6:
  Astronomai padarė neregėtai detalų galaktikos branduolio atvaizdą

ALMA teleskopu mokslininkai padarė itin detalų galaktikos M77 aktyvaus branduolio atvaizdą ir nustatė aplink centrinę juodąją bedugnę judančios medžiagos žiedo judėjimo charakteristikas, kurios liudija, kad М77 kadaise susidūrė su kita galaktika.

earth-chronicles.com

Pasidalinkite su draugais
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: