Norėjo patobulinti aušinimo skystį, o sukūrė revoliucinę medžiagą: štai kaip buvo sukurta pati inertiškiausia ir slidžiausia, su niekuo nereaguojanti medžiaga, kurią naudojo atominėse bombose, kosmonautų skafandruose ir... virtuvėje  ()

1938 m. mokslininkas Roy Plunkettas ieškojo naujos formulės, galinčios patobulinti šaldytuvams ir oro kondicionieriams naudojamą aušinimo skystį. Šaldymo skysčiu užpildęs dujų balioną, būsimasis išradėjas jį atšaldė iki 79 laipsnių šalčio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, ką R. Plunkettas šaldytuve rado kitą dieną, visiems laikams pakeitė maisto gamybos ir tekstilės pramonę.

Perpjovęs užšaldytą dujų balioną, R. Plunkettas pamatė, kad jo sienelės padengtos balta, slidžia medžiaga. Taip netikėtai buvo atrasta pati inertiškiausia ir slidžiausia, su niekuo nereaguojanti medžiaga – Teflonas.

Pirmiausia Teflonas buvo pritaikytas Amerikos Manhatano projekte, skirtame gaminti atominei bombai. Vėliau ši medžiaga naudota astronautikoje – ja buvo dengiami kosmonautų skafandrai.

O nepridegančių keptuvių idėja priklauso prancūzei Colette Gregoire. Jos vyras planavo Teflonu padengti žvejybos valą ir taip apsaugoti jį nuo susipynimo, bet Colette nusprendė, kad neprisvylančios keptuvės yra kur kas naudingesnis prietaisas. Naują dangą jie pavadino Tefalu ir nepridegančias keptuves ėmė gaminti 1954 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()