Mokslininkai atskleidė vieną paprastą būdą, kaip galima sulėtinti senėjimą  (1)

Visais laikais žmonės ieškojo amžino gyvenimo eliksyro, tačiau nei alchemikai, nei šiuolaikiniai mokslininkai dar nesugebėjo išrasti to magiško gėrimo, kuris padarytų mus nemirtingais. Tačiau naujas tyrimas, kurį atliko Brigham Young universitetas, atskleidė vieną paprastą būdą, kaip galima sulėtinti senėjimą. Jums tik reikės šiek tiek paprakaituoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesorius Laris Tucker teigia, kad jei žmogui yra 40 metų, tai nereiškia, kad biologiškai jam irgi yra tiek pat. Juk tikriausiai visi savo draugų tarpe turi draugų, kurie atrodo žymiai jauniau nei iš tikrųjų yra. Anot profesoriaus, kuo daugiau mes esame fiziškai aktyvūs, tuo lėčiau senėjame biologiškai.

Medicinos žurnale „Preventive Medicine“ paskelbtas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie reguliariai palaiko aukštą fizinio aktyvumo lygį, turi ženkliai ilgesnes telomeras nei tie, kurių gyvenime fizinis aktyvumas užima mažą dalį.

Telomeros – tai nukleotidų antgaliai mūsų chromosomose. Tai mūsų biologinis laikrodis, kuris yra stipriai susijęs su mūsų amžiumi. Kaskart kai ląstelės reprodukuoja – mes prarandame šiek tiek minėto antgalio ilgio. Taigi, kuo labiau senstame, tuo trumpesnės mūsų telomeros. Tyrimo metuvo buvo atrasta, kad suaugusieji su itin aukštu fizinio aktyvumo lygiu turi ilgesnes telomeras ir net 9 metų amžiaus pranašumą prieš tuos, kurie fiziniu aktyvumu neužsiima. Kad palaikyti aukštą fizinio aktyvumo lygį, moterys, bent 5 dienas per savaitę, kasdien, turi bėgioti po 30 minučių, o vyrai – 40 minučių.

„Norint pajausti rezultatus, nedidelis fizinis aktyvumas nepadės. Būtina reguliariai ir aktyviai sportuoti“, – pažymi L. Tucker.

Tyrimo metu buvo analizuoti duomenys gauti iš 5823 žmonių, apklaustų Ligų kontrolės centro (JAV) apklausoje. Iš jų 62 dalyviai aktyviai sportavo bent 30 dienų.

Gauti rezultatai parodė, kad trumpiausias telomeras turi nesportuojantys žmonės – 140 DNR porų mažiau nei pas tuos, kurie reguliariai sportuoja. Įdomu tai, kad telomerų ilgis nesiskyrė pas nesportuojančius ir šiek tiek sportuojančius žmones.

Tačiau kodėl fizinis aktyvumas padeda išsaugoti telomerų ilgį nėra aišku. L. Tucker mano, kad tai gali būti susiję su oksidaciniu stresu bei uždegimu. Ankstesni tyrimai parodė, kad telomerų ilgis yra susijęs su dviem minėtai veiksniais ir, kad fizinis aktyvumas ilgainiui mažina uždegimą ir oksidacinį stresą.

„Mes visi žinome, kad fizinis aktyvumas ilgina gyvenimo trukmę ir sumažina mirtingumą. O štai dabar žinome, kad vienas iš fizinių aktyvumo pranašumų yra telomerų ilgio išsaugojimas“, – tegia L. Tucker.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai (1)