Kaip galima suderinti laisvalaikį ir darbą? Turtingiausias pasaulio žmogus Jeffas Bezosas turi savo nuomonę ir kaip dažniausiai - visiškai kitokią nei dauguma  ()

Darbo ir laisvalaikio santykis yra labai svarbus. Juk reikia ne tik siekti karjeros, bet ir skirti laiko sau, šeimai, pomėgiams, kelionėms. Gyvenimo/darbo balansas dažnai linksniuojamas ir žiniasklaidoje, tačiau turtingiausias pasaulio žmogus Jeffas Bezosas jauniems žmonėms nerekomenduoja to siekti. Jis apskritai tuo netiki.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeffas Bezosas netiki poreikiu suderinti laisvalaikį ir darbą - daugeliui tai nenuskambės kaip didelė staigmena, ypač, kai žiniasklaidoje yra pranešimų apie tai, kad „Amazon“ darbuotojai net į tualetą nueiti gali ne visada. Tačiau neskubėkite manyti, kad Bezosas - eilinis darboholikas, visą save paaukojęs karjerai. Bezosas yra šeimos žmogus ir kasdien pusryčiauja su šeima. Jis nesikelia anksti, namų nepalieka pirmas, vengia darbinių susitikimų, o vakare pats išplauna indus. Tai apie ką jis kalba, kai sako, kad naujai pasamdytiems „Amazon“ darbuotojams nepataria siekti darbo ir gyvenimo balanso?

Jeffas Bezosas mano, kad pati balanso samprata šiuo atveju yra klaidinga, nes daugiau vieno nereiškia mažiau kito. Kitaip tariant, Bezosas nemano, kad riba tarp darbo ir laisvalaikio turi būti tokia ryški, jis yra labiau holistinio požiūrio šalininkas. „Tai labiau apskritimas, o ne pusiausvyra“, teigia Bezosas.

Savo darbuotojus, ypač tuos, su kuriais bendrauja tiesiogiai, Bezosas ragina siekti naujų hobių ir laimės asmeniniame gyvenime. Jis to moko ir jaunus, ir už save vyresnius žmones. Tačiau kartu jis pabrėžia, kad tai nėra svarstyklės, ant kurių vienos lėkštutės gula gyvenimas, o ant kitos - darbas. Pasak Bezoso, žmonės daro klaidą šias dvi sritis matydami atskirai kaip nesuderinamas gyvenimo dalis - jos yra integruotos viena į kitą.

Žinoma, Bezoso idėją lengviau įgyvendinti, kai dirbama sau ir atlygis priklauso nuo rezultatų. Tuomet ir darbo laikas ištirpsta ir diena būna pripildyta ir darbo, ir poilsio atkarpų. Tačiau Bezosas teigia, kad tokios mąstysenos turėtų pasimokyti visi, norintys pakilti karjeros laiptais ir būti sėkmingais - gyvenimas nesibaigia, kai ateinate į darbą, ir neprasideda, kai išeinate. Jei esate laimingi namie, į darbą ateisite pakylėti, geros nuotaikos, šia energija užkrėsite ir kitus. O jei būsite paniurę, jūs tiesiog niekam nepatiksite ir nebūsite pastebėti. Vadovai visada greičiau pastebi tuos, kuriems darbas patinka.

Jeffas Bezosas šį patarimą taiko savo darbuotojams, tačiau psichologai nesutiktų, kad tokia mąstysena tinka visiems. Itin daug streso darbe patiriantiems žmonėms patariama atskirti darbą nuo likusio savo gyvenimo. Taip elgiasi, pavyzdžiui, oro eismo kontrolieriai - vos grįžę namo jie atsipalaiduoja ir apie darbą nebegalvoja. Dažnai jie netgi turi įsivedę taisyklę namuose apie darbą nekalbėti apskritai. Darbą laikant integruota gyvenimo dalimi, kaip pataria Bezosas, palikti stresą už namų durų būtų tik sunkiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()