JAV miego problemų tyrinėtojas paskelbė, kas nutinka su žmogumi dėl prasto miego  ()

Pernelyg mažas miego kiekis yra dažna kelių eismo nelaimių, kurių metų žūsta žmonės, priežastis. Tačiau miego trūkumas veikia ir bendrą žmogaus sveikatos būklę ir ligų atsiradimą, tvirtina žinomas amerikiečių miego problemų tyrinėtojas Matthew Walkeris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot šio eksperto, pakankamas miego kiekis – stebuklingas vaistas, gebantis prailginti mūsų visų gyvenimus. Miegas paverčia mus darbingesniais, gerina atmintį, leidžia išlikti budriais, mažina apetitą, netgi saugo nuo vėžio ir demencijos, taip pat mažina diabeto, infarkto ar insulto rizikas.

Amerikietis yra įsitikinęs, kad visos išsivysčiusių šalių ligos ir mirtys – nuo širdies ir kraujagyslių susirgimų, iki nutukimo, diabeto ar vėžio – vienaip ar kitaip yra iššauktos miego trūkumo.

Ir fiziniai, ir psichiniai susirgimai

„Jeigu jūs miegate per mažai, tai didina viso pluošto susirgimų riziką, tiek fizinių, tiek ir psichinių. Baimė, depresija, diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos – visa tai susiję su miego trūkumu“, – leidiniui „Dagbladet“ pasakojo Norvegijos miego problemų tyrimų tarnybos atstovas ir Bergeno universiteto profesorius Bjornas Bjorvatnas.

„Svarbu, kad miegas būtų jūsų prioritetas. Tai gali būti nelengva – išlikti budriems dažnai būna gerokai smagiau. Tačiau jeigu jūs miegosite per mažai, tai sukels pasekmes“, – aiškino jis.

Tiek jis, tiek ir jo kolega Havardas Kallestadas pripažino, kad nepaisant to, jog M. Walkeris yra vienas iš geriausiųjų savo srityje, tačiau kartais jo pareiškimuose yra per daug dramatizmo.

Auga svoris

Rizika dėl neišsimiegojimo pirmiausiai auga dėl to, kad žmogus tokiu atveju yra linkęs priaugti ir papildomo svorio. O papildomas svoris didina diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo riziką.

„Jeigu jūs miegate per mažai, jums auga apetitas, labiau norisi saldumynų“, – pasakojo B. Bjorvatnas.

M. Walkeris teigia, kad susirgimų rizika stipriai išauga, net jeigu žmogus miega šešias ar septynias valandas. Idealus laikas miegui – aštuonios ar devynios valandos, ir mažiausiai aštuonias jūs turite miegoti kasnakt.

B. Bjorvatno teigimu, tai kas galimai yra per mažai miego jums, bus pats tas jūsų kaimynui. Ekspertas pažymi, kad tarp mūsų yra žmonių, kurie miega mažai.

„Nėra jokių dokumentinių patvirtinimų tam, kad mes kiekvieną naktį privalome miegoti po 8 valandas. Suaugusiųjų poreikiai miegui skiriasi. Mane labiau neramintų situacija, jeigu visi staiga pradėtų gulėti lovose po aštuonias valandas. Tuomet daugelis tiesiog gulėtų lovoje ir nemiegotų, o tai iššaukia nemigą“, – aiškino leidiniui jis.

Susirgimų rizika

Savo knygoje profesorius M. Walkeris aprašė, kaip nuolatinis miego trūkumas paveikia žmogaus organizmą:

– sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, nes padidėja kraujospūdis.

– daugiau nei dukart išauga rizika susirgti vėžiu, nes nusilpsta už imuninę sistemą atsakingos ląstelės.

– prastas miegas yra vienas iš galimų silpnaprotystės požymių. Žmonės, kuriems diagnozuojama demencija dažnai skundžiasi prastu miegu, ir atvirkščiai, geras miegas padeda atitolinti šį susirgimą.

Miego problemos ir telefono „braukymas“ lovoje

Ekspertai nemiegančiuosius skirsto į dvi pagrindines grupes: tuos, kurie galėtų pamiegoti ilgiau, jeigu turėtų galimybę praleisti daugiau laiko lovoje, ir tuos, kurie nemiegotų, net jeigu galėtų neribotą laiką gulėti lovoje.

Pastariesiems galimai pasireiškia nemiga. Norvegų ekspertų teigimu, jeigu jūs turite miego problemų, tai jums mažai padės tai, kad jūs nustosite „kabėję“ telefone prie miegą, ar išvysite vaikus iš miegamojo.

Norvegai atliko 1001 žmogaus tyrimą ir nustatė kokie įpročiai asocijuojasi su nemiga. Pasirodo, kad elgesio skirtumai miegamajame tarp tų, kurie normaliai miega ir turi problemų su miegu, yra menki.

Pažymima, kad tyrimai gali parodyti kažkokius ryšius, tačiau ne priežastis-pasekmė santykį. Tie, kurie turi miego problemų, dažnai turi pačias naujausias lovas ir geriausius čiužinius. Beje, apklausa parodė, kad tarp tų, kuriuos kankino nemiga, ir tų, kurie miega gerai, nebuvo išmaniųjų telefonų naudojimo prieš miegą įpročių skirtumo.

„Kai kurie iš tų, kurie kenčia nuo nemigos, skaito el. žiniasklaidą, kuomet negali užmigti. Tai yra, daro tą patį, kuo užsiima ir ne miegui skirtu metu. Naivu galvoti, kad užteks jiems atsisakyti mobiliojo telefono ir problema išsispręs“, – aiškino tyrimo rezultatus B. Bjorvatnas. Tačiau pridūrė, kad patarimai ne „kyboti“ mobiliajame telefone lovoje, nėra iš piršto laužti, ir jų derėtų paisyti.

Tai, ar pakankamai jūs miegate?

Pasak M. Walkerio, suprasti, ar pakankamai jūs miegate, galima atsakius į du klausimus.

Ar galėtumėte jūs vėl užmigti 11 valandą, jeigu atsikeliate anksti ryte? Ar jums reikia išgerti kavos, kad dienos metu apie dvylika valandų funkcionuotumėte optimaliai? Jeigu nors į vieną iš šių klausimų jų atsakote teigiamai, reiškia, kad jums akivaizdžiai per mažai ar nekokybiškai miegate, teigia ekspertas.

B. Bjorvatnas leidiniui „Dagbladet“ teigė, kad tokios išvados yra pernelyg kategoriškos. Jo teigimu, mes patys galime jausti, ar miegame per mažai, ar ne.

„Juk visiškai įmanoma, kad jums norėsis išgerti kavos, net jeigu jūs ir pakankamai miegojote. Svarbiausia – miegoti taip, kad nejaustumėte nuovargio kitą dieną“, – aiškino jis.

Jums būtina miegoti pakankamai, o ne daugiau negu reikia, rekomendavo profesorius. Daugelis žmonių jaučia tik nuovargį, jeigu ilgai vartosi lovoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()