10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–05–21)  (2)

1: EmDrive stoja;

2: RNR Genezė;

3: FRB su plutele;

4: Freoninis nepaklusnumas ;

5: Viskas – tik atsitiktinumas;

6: Sprogieji protonai;

7: Kosmoso pradžia;

8: Pagydomas peršalimas;

9: Migrenos gydymas;

10:Ilgo veikimo uodai;


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-05-21 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–05–21)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Mokslininkai paskelbė įminę „neįmanomo“ EmDrive variklio koncepciją

Grupė Drezdeno technikos universiteto (Vokietija) mokslininkų paskelbė radusi įtikinamų EmDrive veikimo hipotezės neteisingumo įrodymų. Variklio trauka susieta su Žemės magnetino lauko ir kabelių bei stiprintuvo magnetino lauko sąveika.

www.researchgate.net

2:
  Medicininių tyrimų tarybos mokslininkai tikriausiai atskleidė gyvybės Žemėje atsiradimo mįslę

Britanijos medicininių tyrimų tarybos (Medical Research Council – MRC) molekulinės biologijos laboratorijoje atliktas atradimas tapo dideliu proveržiu, atveriančiu naujus biologijos, biotechnologijos ir medicinos horizontus.Tarp gyvybės atsiradimo versijų yra daug, o viena iš įtikinamiausių – gyvybės išsivystymas iš pirminio RNR buljono.
RNR, kaip ir DNR, gali susilankstyti į trimates formas ir vykdyti chemines reakcijas. Tačiau tokios formos ji nesugeba savęs kopijuoti.
Nors RNR atrodo kaip logiškas žingsnis link sudėtingesnių gyvybės formų, — savireplikacijos problema atrodė kaip akligatvis. Ir dabar išeitis, panašu, rasta.
Kai RNK grandinė susilanksto, ji gali kurti fermentus – ribozimas. Ribozimo, galinčio vykdyti sulankstytos RNR savireplikaciją, (savo ruoštu galinčios sukurti daugiau savireplikaciją vykdančių RNR) sukūrimas, — Šventasis Gralis.
Replikacija paprastai vykdoma, prie standartinės RNR pridedant po vieną bazę (adeniną, guaniną, t.t.), tačiau MRC mokslininkų komanda sukūrė naują ribozimo tipą, pridedantį iš karto po tris bazes. Taip RNR gali atlikti trimatės savo versijos replikaciją, tuo pačiu pagrįsdama gyvybės Žemėje atsiradimo modelį.

www.outerplaces.com

3:
  Nauja ir keista paslaptingųjų greitųjų radijo žybsnių teorija – ne, vis dar ne ateiviai

Nuo pat atradimo 2007 metais, greitieji, kelias milisekundes tetrunkantys, iš kosmoso atskriejantys radijo žybsniai (FBR) glumino astronomus, tačiau jų kilmė iki šiol nežinoma. Kinijos astronomų komandos pateiktas naujas tyrimas kelia idėją, kad FRB gali būti susijęs su „keistųjų žvaigždžių“ plutos formavimusi. Remiantis šiuo modeliu, būtent šios plutos lūžinėjimai sukelia galingus, už daug šviesmečių fiksuojamus, energijos pliūpsnius.

www.sciencealert.com

4:
  Nepaaiškinamas ozoną naikinančių CFC grįžimas

Gegužės 16 dieną žurnale Nature publikuotas tyrimas parodė, kad pirmą kartą nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio ozoną ardančių chlorofluorokarbonų (CFC) atmosferoje staiga padaugėjo — kas rodytų naują šaltinį. Tačiau mokslininkai nežino, kur tas naujas šaltinis yra, nes nelabai yra prasmės vėl kam nors imti pumpuoti CFC į atmosferą – yra daug ir nebrangių, taip pat gerai veikiančių CFC alternatyvų
Pasaulyje CFC praktiškai nebegaminami nuo jų naudojimo uždraudimo 1987 metų Monrealio protokolu. Bendrai, atmosferoje esančio CFC lygis mažėja ir ozono sluoksnis atsigauna, bet naujas šaltinis šį procesą ženkliai sulėtino.

www.livescience.com

5:
  Dievas žaidžia kauliukais. Internetinis žaidimas įrodė, kad Einšteinas klydo

Gegužės devintą dieną Nature žurnale buvo publikuotas straipsnis su Big Bell Test mokslinio bendradarbiavimo atlikto stambaus mokslinio eksperimento rezultatais. Daugiau nei šimtas fizikų 12 laboratorijų penkiuose kontinentuose, naudodami galingus lazerius, superlaidžius magnetus, mašininio mokymosi algoritmus, Internetinį žaidimą ir padedami 100 tūkstančių savanorių, įrodė, kad kvantinė mechanika – o tai reiškia, ir visa mūsų realybė paremta tikro atsitiktinumo elementu.

www.sciencedaily.comtechnologijos.lt




6:
  Prisiartinome prie pat kosmoso aušros (Video)

Naudodami vienus iš galingiausių Žemėje esančių teleskopų, astronomai aptiko įrodymus, kad žvaigždės susiformavo neįtikėtinai anksti – praėjus vos 250 milijonų metų po Didžiojo Sprogimo, dar kaip sakoma, nespėjus nusėsti dulkėms.

www.sciencealert.comtechnologijos.lt

(10)
(1)
(9)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: