Iš TKS paleistas palydovas-valytojas su harpūnu (Video)  ()

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) ekipažas paleido palydovą RemoveDebris, kurio paskirtis – Žemės orbitos valymo nuo kosminių šiukšlių eksperimentai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA duomenimis, aplink Žemę orbitoje skrieja 8000 tonų kosminių šiukšlių. Didesnių nei 1 cm nuolaužų yra maždaug 750 000. Nors ir tokios nedidelės, orbitoje veikiantiems aparatams jos kelia rimtą grėsmę. Pavyzdžiui, pernai dideliu greičiu skriejanti kosminių šiukšlių dalelė padarė 7 milimetrų plyšį TKS stebėjimų modulyje. Tuo tarpu efektyvaus susikaupusių nuolaužų naikinimo būdo dar nėra — dabar mokslininkai seka stambių nuolaužų skriejimo trajektoriją ir stengiasi pakoreguoti aparatų orbitą taip, kad toks pavojingas susidūrimas neįvyktų.

Britų kompanijos SSTL inžinierių, o taip pat kelių kitų specialistų iš Europos ir Pietų Afrikos sukurtas eksperimentinis palydovas RemoveDebris, tuėtų padėti išspręsti šią problemą. Šių metųū pavasarį aparatą drauge su kitais kroviniais į TKS pristatė Dragon erdvėlaivis. 100 kilogramų masės aparatas į orbitą apie Žemę buvo paleistas trečiadienį, birželio 20 dieną, 14:30 Lietuvos laiku. Po dviejų valandų Surrey universiteto specialistai patvirtino, kad jiems pavyko gauti palydovo signalą.

Kitus du mėnesius tyrėjai tikrins ir derins sistemos veikimą, o po to imsis kosminių šiukšlių surinkimo technologijų demonstravimo. Tam RemoveDebris naudos tinklą ir harpūną, o taip pat du CubeSat palydovus. Rugsėjį aparatas paleis vieną CubeSatą į kosmosą 5–7 metrų atstumu. Paskui jis užmes tinklą ir nedideliais motorais prisitrauks, kad palydovas neišskristų atgal į kosmosą.


Gruodžio mėnesį RemoveDebris imsis antrojo misijos etapo. Kamera ir šviesos radaru (lidaru) aparatas vizualinės navigacijos eksperimentą. Tai padės sekti ir charakterizuoti nuolaužas orbitoje. Duomenys apie artėjančius objektus bus siunčiami į Žemę.

Vasarį bus atliekami baigiamieji eksperimentai. RemoveDebris išleis harpūną, skirtą sugauti nuolaužas, kurių maksimalus dydis – 10×10 centimetrų, į specialų skydelį. Kitaip nei tinklas, jis veikia mažesniu atstumu — iki pusantro metro. Jei viskas vyks sėkmingai, kosminis valytojas paskui išskleis bures, kad greičiau patektų į viršutinius Žemės atmosferos sluoksnius ir ten sudegtų.

Siūlomi ir alternatyvūs orbitos valymo nuo šiukšlių projektai – siūlomi palydovus-„lipukus“ ir elektrodinaminius „spąstus“ nuolaužų skridimo greičio sumažinimui. Tačiau, nepaisant visų deamų pastangų, ši problema vis dar lieka aktuali.

K. Ulasovič

(21)
(1)
(20)

Komentarai ()