10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–06–25)  ()

1: Robotas chirurgas;

2: Neandertaliečio smegenys;

3: Ligoti žaidimai;

4: Interneto mirtis ES;

5: Kana(da)pės;

6: Trumpo(s) kosminės pajėgos;

7: Karvė kosmose;

8: Kavos insulinas;

9: Skraidantis taksi;

10: Amžinatilsį Koko.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-06-25 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2018–06–25)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Robotas pirmą kartą atliko akių operaciją žmogui

Iš viso operacijos membranos, trukdančios regėjimui, pašalinimo nuo ragenos operacijos buvo atliekamos 12-ai žmonių. Pusę jų operavo žmogus, pusę – Eindhovene įsikūrusios firmos Preceye robotas. Vairalazdę primenančiu kontroleriu valdomą jo manipuliatorių galima aprūpinti įvairiais chirurginiais instrumentais, o nepastebimi chirurgo rankų judesiai filtruojami.
Visais dvylika atvejų operacijos buvo sėkmingos. Bandymai prasidėjo 2016 metais, bet rezultatai publikuoti tik dabar.
Pirmą kartą žmogui roboto sėkmingai atlikta akių rodo, kad netolimoje ateityje robotai atliks operacijas, kurios pernelyg delikačios, kad jas galėtų atlikti žmonės.
Žurnalo nuoroda:Nature Biomedical Engineering, DOI: 10.1038/s41551-018-0248-4

www.newscientist.com

2:
  Lėkštelėje išaugintos neandertaliečių „minismegenys“

Lig šiol tyrėjai, norėję suprasti neandertaliečių smegenis ir kuo jos panašios ir kuo skiriasi nuo mūsiškių, turėjo tyrinėti tuštumą – neurologines įžvalgas tegalėjo daryti, remdamiesi šių tolimų išnykusių mūsų protėvių kaukolių ertmių forma ir dydžiu.
Bet apjungus senovinę DNR, genomų redagavimą CRISPR, ir iš kamieninių ląstelių sukurtus „organoidus“, atsirado nauja – provokatyvi ir labai preliminari – galimybė. Bent dvi tyrėjų komandos neamdertaliečių genus įterpia į kamienines ląsteles ir augina iš jų „minismegenis“, kuriose atsispindi senovinės DNR įtaka.

Darbai dar nepublikuoti, bet Alysson Muotri iš UCSD Medicinos mokyklos pristatė darbą UCSD konferencijoje „Vaizduotė ir žmogaus evoliucija“. Jo komanda iš neandertaliečio DNR papildytų kamieninių ląstelių išaugino žirnio dydžio masę, atitinkančią tikrų smegenų išorinį sluoksnį – žievę. Neandertaliečių ir žmonių minismegenys skiriasi savo forma ir neuronų tinklais, tarp kurių ir galintys daryti įtaką rūšies socialiniams gebėjimams.
Muotri dėmesį sutelkė į vieną iš 200 baltymus koduojančių genų, kurie skiriasi neandertaliečio ir dabartinio žmogaus genome – NOVA1. Jis svarbus ankstyvajame smegenų vystymesi ir siejamas su šizofrenija bei autizmu.

www.sciencemag.org

3:
  PSO „Žaidimo sutrikimą“ įtraukė į psichikos sutrikimų sąrašą

Šis sutrikimas pasirodys pirmadienį išlesitoje naujoje Tarptautinėje ligų klasifikacijoje (ICD), PSO standartizuotame ligų ir kitų medicininių būklių sąraše, naudojamame daugelyje pasaulio šalių.

Tai turėtų padėti gydytojams nustatyti, kada laivalaikis ar hobis tampa problema. Tai galėtų padėti ir patiems asmenims gauti gydymą.

ICD žaidimą įvardina kaip sutrikimą, jeigu jis atitinka tris sąlygas: asmuo nekontroliuoja savo žaidimo įpročio, jeigu teikia žaidimui prioritetą prieš daugelį kitų veiklų ir interesų, ir jeigu jie žaidžia ir toliau, nepaisydami aiškių neigiamų pasekmių.
Kad būtų diagnozuotas šis sutrikimas, toks elgesys turėtų tęstis metus.
Bet kol ICD ims vadovautis konkrečios šalys, dar gali tekti luktelėti. Kiekvienos šalies sveikatos apsaugos sistema pati nusprendžia, kada pradėti naudoti atnaujintu sąrašu, tam reikia pakeisti įvairias medicininių įrašų formas.
JAV ankstesnės ICD versijos nepriėmė iki 2015 metų, nors ji buvo baigta 1992, o kai kurie nariai ja vadovautis pradėjo 1994.
Naująją sistemą priėmusios šalys spręs pačios, kaip šias diagnozes nustatys sveikatos apsaugos sistemos ir draudimo kompanijos.
O kol kas, bus tęsiami kompiuterinių žaidimų efektų tyrimai.

www.sciencealert.com

4:
  ES žengė pragaištingą žingsnį interneto sunaikinimo link

Dar viena grėsmė atviram ir laisvam internetui. Anksčiau šį mėnesį JAV oficialiai panaikino tinklo neutralumo taisykles. O dabar ES nubalsavo už Interneto cenzūravimą.
EU Teisės komitetas (Legal Affairs Committee – JURI) patvirtino vadinamąją Autorinių teisių direktyvą, o tai reiškia, kad liepą ji bus pateikta Europos parlamentui, ir jam pritarus, gali tapti įstatymu.
Labiausiai neramina 11 ir 13 šio, siekiančio perrašyti Europos autorinių teisių įstatymus, akto straipsniai. Juose reikalaujama, kad interneto svetainės mokėtų už nuorodas į naujienas, ir prižiūrėtų, kad niekur svetainėse nebūtų pažeidžiamos autorių teisės – taip pat ir visi naudotojų įrašuose ar komentaruose.
Laimei, dar ne viskas prarasta – galima paskambinti ar parašyti elektroninį laišką savo Europos Parlamento nariui.

www.iflscience.com

5:
  Kanada pritarė kanapių naudojimo pramogai legalizavimui

Senatui didele persvara nubalsavus, Kanada taps antrąja šalimi, kurioje legalizuojamas kanapių naudojimas pramoginiais tikslais. Pagal naująją tvarką marihuana bus legaliai pardavinėjama parduotuvėse nuo rugsėjo.

www.iflscience.comtechnologijos.lt




6:
  Trumpas steigia kosmoso pajėgas

JAV prezidentas paragino Pentagoną sukurti naujas Amerikos „kosmines pajėgas“, turinčias tapti kariuomenės šeštąja rūšimi. Tačiau tokį sprendimą dar turėtų patvirtinti Kongresas.„Tai svarbus pareiškimas. Turėsime karines oro pajėgas ir kosmoso pajėgas – skirtingas, bet lygias“, – teigė JAV lyderis.

www.iflscience.comtechnologijos.lt

(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: