Uodo įgėlimas baigėsi po veido oda ropojančia kirmėle  (1)

Gyvenime niekas nenorėtų patirti šių dviejų nemalonių dalykų – pajusti, kaip kirmėlė šliaužia per veidą ir dėl to tapti medicinos tyrimų objektu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, vienai moteriai iš Rusijos teko patirti abu nemalonumus, informuoja womenshealthmag.com.

Kaip rašoma leidinyje „New England Journal of Medicine“, 32 m. moteris (jos pavardė neskelbiama) pastebėjo, kad ant veido tai vienoje, tai kitoje vietoje atsiranda gumbelis. Štai kaip tai atrodė.

Iš pradžių guzelis atsirado po kaire akimi, po penkių dienų jis atsirado jau virš kairiojo voko. Po 10 dienų gumbelis buvo virš viršutinės lūpos, ši stipriai paburko. Medikai ir moteris fotografavo visus gumzelius.

Moteris pasakojo, kad guzelį kartais niežtėdavo, degindavo, bet šiaip ji jautėsi gerai. Galiausiai moteris kreipėsi į oftalmologą, pasiryžusi išsiaiškinti, kas gi jai yra.

Paaiškėjo, kad judantis guzelis iš tiesų buvo parazitas – dirofilaria trepens. Šiomis ilgomis apvaliosiomis kirmėlėmis užsikrečiama per uodų įkandimus.

Kas yra dirofilaria trepens parazitai

Egzistuoja trijų tipų dirofilaria trepens, kurie yra pavojingi žmonėms: d. immitis, d. trepens (šis buvo moters veide) ir d. tenuis.

Įprastai šiais parazitais būna užsikrėtę šunys, lapės ir meškėnai, tačiau ši parazitinė infekcija neretai pasitaiko ir žmonėms. Moterį gydęs medicinos profesorius iš Rostovo medicinos universiteto 2015 m. parašė darbą apie poodinę dirofilariozę (arba odos kirmėles).

Jo tyrimų duomenimis, nuo 1997 m. birželio iki 2013 m. birželio Rusijoje ir Baltarusijoje buvo užfiksuoti beveik 1 300 dirofilariozės atvejai – dažniausiai moterims, kurios lankėsi kaimo vietovėse. Manoma, kad tokiu būdu užsikrėtė ir straipsnyje minima moteris.

Užsikrėtimo d. repens atvejų Amerikoje neužfiksuota, o Europoje tai dažniausia dirofilariozės priežastis.

Laimė, nuo d. trepens parazitų įmanoma apsisaugoti – reikia purkštis skysčiu nuo uodų, ypač keliaujant kaimo, miškų vietovėmis.

Moteriai iš Rusijos medikai atliko operaciją, išėmė parazitą, ji visiškai pasveiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (1)