Paaiškėjo netikėta Saulės sistemos asteroidų kilmė  ()

Nors asteroidų orbitos yra labai įvairios, daugelis jų turi panašių savybių. Pavyzdžiui, yra įvairios asteroidų grupės, kurių orbitos yra vienodai pasvirusios į Saulės sistemos plokštumą, arba vienodai ištįsusios, arba dar kaip nors panašios. Tokios grupės vadinamos asteroidų šeimomis – jos atsirado, kai subyrėjo didesnis motininis kūnas, pažėręs įvairaus dydžio nuolaužų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laikui bėgant šeimos išsibarsto, taigi gali būti, kad ir kiti asteroidai atsirado po didelių kūnų subyrėjimo, bet per milijardus metų išsiskirstė taip, kad jų panašumo nebematyti. Ir visgi tam tikri požymiai, kad asteroidai kilę iš vieno motininio kūno, išlieka labai ilgai: stambesnių kūnų orbitos kinta lėčiau, taigi galime tikėtis, kad net po ilgo laiko didesni asteroidai judės arčiau Saulės sistemos plokštumos ir labiau apskritiminėmis orbitomis, nei mažesni.

Būtent toks atradimas padarytas išnagrinėjus daugiau nei 200 tūkstančių asteroidų, esančių vidinėje Asteroidų žiedo dalyje, orbitas.

Net 85% šių asteroidų greičiausiai yra kilę iš penkių ar šešių pirmykščių kūnų. Likę 15% gali taip pat būti kilę iš šių, arba iš dar seniau subyrėjusių, objektų. Tai reiškia, kad Asteroidų žiedas ne visada buvo toks, koks dabar – kadaise jį sudarė vos kelios protoplanetos, kurios susidūrė tarpusavyje, subyrėjo ir paskleidė nuolaužas plačiai po Saulės sistemą.

Šis atradimas patvirtina hipotezę, jog dujų ir dulkių disko, iš kurio formavosi Saulės sistemos planetos, medžiagos savigravitacija labai efektyviai suformavo pirmykščius protoplanetinius gumulus.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()