Dabar net tikram pienui nebereikės karvės: štai ką sukūrė JAV startuolis  (2)

Mokslininkai laboratorijoje jau sukūrė mėsą, o dabar kuria pieną ir jo produktus. San Franciske (JAV) įsikūręs startuolis mano, kad rado sprendimą tiems, kurie jaučią kaltę valgydami gyvulinės kilmės produktus, bet tuo pačiu mėgsta ledus, sūrį ir jogurtą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasinaudoję augalų maistinėmis medžiagomis, karvių DNR ir mielėmis, startuolis „Perfect Day“ teigia, kad sukūrė pieną, kuris skoniu ir savo maistine verte prilygsta tikram karvės pienui – bet yra ne gyvulinės kilmės.

Manoma, kad pieno produktų alternatyvų – sojos, kokosų, migdolų ir žirnių pieno – pardavimai 2019 m. turėtų siekti 10 mlrd. dolerių, tačiau bent jau iki šiol jie neatstodavo tradicinių pieno produktų.

„Alternatyvos jogurtui, sūriui ir ledams yra tokios paprastos, kad žmonės nenori jų mėginti. Dauguma žmonių paprasčiausiai pereina prie augalinės kilmės produktų, bet dėl to reikia atsisakyti sūrio, o tada jau ir picos“, – sako „Perfect Day“ įkūrėjas Ryanas Pandya.

Augalinės kilmės produktuose nėra baltymų, tuo tarpu „Perfect Day“ gamindami dirbtinį pieną naudoja karvės DNR, įmaišo mielių, įdeda cukraus, o tada jau fermentuodami sukuria pieno baltymus. Pastarieji yra sumaišomi su cukrumi, riebalais ir maistingomis medžiagomis, ir tokiu būdu gaunamas galutinis produktas.

R.Pandya sako, kad jie augalų baltymus į gyvulinius paverčia lygiai taip pat, kaip karvė – tačiau galutinis produktas yra išgaunamas efektyviau, nes vietoje karvės yra naudojamos mielės.

R.Pandya aiškina, kad šiame procese nėra naudojamos specialios technologijos. Šis pienas nėra pagamintas laboratorijoje, gaminimui nėra naudojamos bandymų kolbutės, tai yra tas pats, kas rauginti alų.

„Laboratorijoje mėsą auginantys mokslininkai mėgina išrasti technologiją, kuri šiandien neegzistuoja – tačiau pienas yra gaminamas naudojant technologijas, kurios egzistuoja jau tris dešimtmečius“, – teigia R.Pandya.

Bent jau laboratorijoje užauginta mėsa greitu metu pradėti prekiauti nėra planuojama, tačiau ne karvės pagaminto pieno parduotuvėse, bent jau JAV, bus galima išvysti jau artimiausiu metu. Tikimasi, kad pradinė jo kaina bus panaši į gyvulinės kilmės pieno – tačiau, manoma, kad greitai kaina kris.

Šis startuolis ne tik surinko pakankamai didelę sumą pinigų, bet ir ėmė derėtis su tradicinių pieno ir pieno produktų gamintojais. Daugelis manė, kad gyvulinės kilmės produktų gamintojai šio startuolio nemėgs ir stipriai su juo konkuruos, račiau įvyko priešingai. R.Pandya tikina, kad gamintojai juos regi kaip ilgalaikį sprendimo būdą toms problemoms, kurių patys nemoka išspręsti.

Į šių problemų sąrašą patenka vandens tarša ir klimato kaita. Pasaulyje yra auginama apie 250 mln. karvių ir jos yra atsakingos už 3 proc. į atmosferą patenkančių visų teršalų. „Perfect Day“ užsakytas tyrimas parodė, kad pagaminti gyvulinės kilmės pieną reikia 24-84 proc. mažiau energijos, 98 proc. mažiau vandens, 77-91 proc. mažiau žemės ir išskiriama 35-65 proc. mažiau emisijų.

Startuolis tikisi ne išstumti tradicinį pieną iš rinkos, bet patenkinti vis augančią pieno ir jo produktų paklausą. Anot jo įkūrėjo, įmonė įkurta tam, kad pasiūlytų galimybę rinktis. Pasaulyje didėja pieno produktų paklausa, todėl plečiasi ir pieno produktų gamintojai bei karve auginantys ūkiai.

Tiesa, net kai „Perfect Day“ produktai pasieks dienos šviesą, jie negalės vadintis pieno produktais – nes nebus pagaminti iš tikro karvės pieno. Produktų žymėjimas turės atspindėti tiesą, o ne klaidinti žmones.

Parengta pagal „The Guardian“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai (2)