Kokia dykuma yra pati didžiausia Žemėje, o kuri sausiausia, karščiausia ir kur yra daugiausiai smėlio? Mažai kas žino, kaip yra iš tikro  ()

Sacharos dykuma Afrikos šiaurėje yra didžiausia karštoji dykuma pasaulyje, tačiau smėlio joje nedaug


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiąją dalį Sacharos dykumos ploto dengia akmenys. Didžiausia pasaulyje smėlio dykuma yra Didžioji Arabijos dykuma pietrytinėje Arabijos pusiasalio dalyje.

Tai viena sunkiausiai pasiekiamų planetos vietų, kurioje stūkso 300 metrų aukščio kopos. Tai trečia pagal dydį dykuma Žemės rutulyje po Sacharos ir Australijos dykumų.

O centrinėje Irano dalyje esanti Luto dykuma, nors ir neišsiskiria dideliu plotu, yra sausiausia ir karščiausia  Žemės vieta, kurioje niekada negyveno žmonės. Čia, kitaip nei kitose dykumose, sunku atrasti bet kokį gyvybės pėdsaką. Specialiu palydovu išmatuota, kad temperatūra Luto dykumoje gali siekti daugiau nei 70 laipsnių karščio.

Nieko nuostabaus, jei tokiame karštyje pradėsite regėti miražus – dykumose miražai susiformuoja virš įkaitusio smėlio pakibus vėsesniam oro sluoksniui. Dėl to ir dangaus atspindys gali atrodyti tarsi vandens telkinys.

Sacharos dykuma yra didžiausia karštoji dykuma pasaulyje. Apskritai didžiausia dykuma yra Antarktida.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(19)
(6)
(13)

Komentarai ()