JAV vėl kartojami perspėjimai - prezervatyvai nėra daugkartiniai  ()

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (Centers for Disease Control and Prevention) neseniai turėjo išplatinti gana keistą perspėjimą. Pasirodo, nemažai žmonių netinkamai naudojasi prezervatyvais. Ar galite patikėti, kad kažkas mano, kad jie - daugkartiniai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prezervatyvai yra svarbus ginklas prieš lytiškai plintančias ligas. Šis išradimas padėjo žmonijai bent jau šiek tiek suvaldyti epidemijas, o žmonėms - išvengti ligų ir nepageidaujamo nėštumo. Prieš keletą dešimtmečių kartais tai vienur, tai kitur pasirodydavo patarimai, kad prezervatyvų nebūtina išmesti - juos galima panaudoti dar kartą. Tai yra ne tik gana šlykštu, bet ir potencialiai pavojinga. Tačiau iki šiol pasitaiko žmonių, kurie tai daro.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras neseniai „Twitter“ tinkle dar kartą pakartojo tai, ką ir taip visi turėjome žinoti - „Neplaukite ir antrą kartą nenaudokite prezervatyvų! Kaskart naudokite naują“. Organizacija patvirtino, kad priminimas nėra bereikšmis - yra žmonių, kurie elgiasi priešingai. Dažniausiai iš taupumo, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie taip neprotingai elgiasi norėdami sumažinti savo poveikį gamtai.

Prezervatyvai efektyviai saugo nuo lytiniu keliu plintančių ligų, tokių kaip sifilis, chlamidiozė, net ŽIV infekcijų. Kartu, aišku, apsaugo ir nuo neplanuoto nėštumo. Tačiau, nepaisant ko galite prisiskaityti internete, prezervatyvai nėra daugkartiniai, kad ir kaip juos plausite.

Prezervatyvo plovimas nesunaikins bakterijų ir kitų ligų sukėlėjų, kurie gali ant jo būti. Dar daugiau - taip padidėja tikimybė, kad prezervatyvas plyš bandant jį užsidėti ar lytinio akto metu. Gydytojai atvirai tvirtina - neteisingas prezervatyvų naudojimas yra tiesiog pavojingas, ypač jei juos naudosite ne kartą, ar vienu metu užsidėsite du (būna ir taip).

Beje, būta ir prezervatyvų, kurie buvo reklamuojami kaip daugkartiniai. Tačiau tai buvo daroma manant, kad pagrindinė prezervatyvo užduotis yra apsaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo, o ne nuo lytiškai plintančių ligų. Tokių prezervatyvų kūrėjai vylėsi, kad jie bus naudojami tik ištikimose porose, tačiau greitai buvo suvokta, kad tokių produktų egzistavimas apskritai yra rizika sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()