Japonų startuolio nauja kosminė idėja baugina mokslininkus - pasekmės gali būti liūdnos (Video)  ()

Ar yra tekę keltis vidury nakties, palikti šiltą lovą ir išeiti į šaltą naktį bei laukti galbūt net kelias valandas, kad pamatytumėte trumpą blykstelėjimą danguje – kosmoso dalelę, kuri aplanko mūsų pasaulį kelioms sekundėms? Tiems, kurie to daryti nenori, japonų startuolis planuoja pasiūlyti alternatyvą – netikrą meteoritų lietų, kuris pradžiugintų žmones per įvairius renginius ar ir be progos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kosmoso pramogų bendrovė“ pavadinimu „Astro Live Experiences“ (ALE) teigia, kad 2019 m. į kosmosą paleis palydovą, kuris galėtų sukelti netikrą meteoritų lietų – pavyzdžiui, dideliems renginiams. Žinoma, tokią pramogą užsisakyti galės tik tie, kurie turi pakankamai pinigų.

Nors ALE dar neįvardino, kiek netikras meteoritų lietus žmogui kainuos, manoma, kad kaina gali siekti kelis milijonus dolerių.

ALE „meteoritai“ mus mažos metalinės granulės, pagamintos iš įvairių medžiagų, kurios įskriejusios į atmosferą sužibės oranžine, mėlyna arba žalia spalva.

Įprastų meteoritų dydis dažniausiai prilygsta smėlio grūdelio, tačiau ALE meteoritai bus daug didesni – 2 cm. skersmens. Kitaip sakant, jie bus mažesni nei stalo teniso kamuoliukai, bet kiek didesni nei marmuriniai kamuoliukai.

Ekspertai, sužinoję apie tokius startuolio planus, ėmė kalbėti, kad netikri meteoritai gali kelti grėsmę žemai orbitoje skriejantiems kosminiams laivams.

„Jie tikrai yra protingi ir sugalvojo įdomią technologiją, tačiau turint omenyje orbitos šiukšlinimą, tai nėra gera mintis“, – sako Mičigano universiteto astronomas Patrickas Seitzeris.

Įgavus pakankamai didelį greitį, kurį sukeltų Žemės gravitacija, 2 centimetrų skersmens objektas yra daugiau nei pakankamas pramušti metalinį kosminį laivą ir jį sugadinti – tačiau ALE stengiasi užtikrinti, jog tai bus mažai tikėtinas įvykis.

Kad išvengtų susidūrimų, ALE palydovas skrietų kiek žemiau nei Tarptautinė kosminė stotis (TKS). Visos granulės, paleisto iš šio palydovo, skrietų maždaug nuo 354 iki 59,5 km aukščio, kol galiausiai sudegtų.

Žemiau 354 km skrieja tik 40 kitų palydovų, ir kompanija teigia, jog prireikus atšauks visus granulių paleidimo planus - jei žinos, kad tai gali kelti grėsmę bent vienam iš šių palydovų.

Bet vis tiek egzistuoja grėsmių. Štai šnipinėjimo palydovai nėra fiksuojami ir gali skrieti 254 km. aukštyje. Be to, ateinančiais metais manoma kad žemoji orbita, kuriai priklauso viskas žemiau 2 tūkst. km. nuo Žemės paviršiaus, taps daug judresnė nei yra dabar.

„SpaceX“ ir kitos kompanijos planuoja siųsti palydovus į žemąją orbitą - tam, kad sukurtų palydovinį internetą. Vien tik minėtoji kompanija į 1,1 ir 1,4 tūkst. kilometrų aukštįplanuoja išsiųsti daugiau nei 4 tūkst. palydovų.

O kur dar Elono Musko kuriamos didelio greičio raketos ir kosmoso lėktuvai, kuriais kompanijos planuoja skraidinti žmones - bei žemosios orbitos erdvėlaiviai, kuriais kariuomenės planuoja atskraidinti dar daugiau palydovų?

Taigi, paleiskime tūkstančius krintančių metalo granulių tarp 500 tūkst. žmogaus sukurtų nuolaužų - ir erdvėlaivių ir susidūrimo rizika tampa gerokai didesnė.

Be to, galbūt taip atrodytų ne visiems, tačiau užsisakius netikrą meteoritų lietų, nebelieka spėliojimo, kada jis nutiks - o tai reiškia, kad nebeliktų ir naktų sėdint gamtoje ir žvelgiant į dangų.

Netikras meteoritų lietus nekeltų ir tokio paties jaudulio, kaip tikrasis. Galbūt būtų kompanijai galima pasiūlyti koncentruotis į šviesos taršos malšinimą - kad daug daugiau žmonių galėtų pamatyti natūralų meteoritų lietų kiek dažniau?

Parengta pagal sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()